Boekrecensie: Het Oslo-virus- Rolf Österberg


Rolf Österberg schreef met ‘Het Oslo Virus’ de opvolger van ‘De Al-Qaedaconnectie’, de literaire thriller in twee delen.

 

In ‘Het Oslo Virus’ gaat het verhaal verder van de terroristische organisatie Al Qaeda, die nog steeds strijd leveren tegen de ‘ongelovigen’.

Terrorist Fahjeed Rashwan, in 2012 benoemd tot hoofd Operatie, wil samen met de grote leider Ayman al-Zawahiri een aanslag plegen tegen de aartsvijanden van de islam. Een aanslag veel sterker en straffer dan wat er destijds met 9/11 gebeurde.

 

Fahjeed zoekt het deze keer in de biologische oorlogvoering, hij heeft een aantal wetenschappers in dienst die een biologisch wapen bouwen waarmee hij de wereld kan veroveren. De wetenschappers ontwikkelen een virus dat de geest van de mens aantast en hem verandert in een wezen met dierlijke instincten. Het virus zal zich via de lucht en het water razendsnel verspreiden en is zeer moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, te bestrijden.

 

In 2019 verspreiden ze het virus in Noorwegen. Het koppel Rob en Selma uit Nederland wonen samen met nog vier andere koppels in het Zweedse Arnskog. Ze leven er samen op een afgelegen landgoed. Rob heeft er een landgoed gekocht waar er drie huizen en een tot woonhuis omgebouwde schuur op staan. Hij wil zich samen met zijn vrouw en de anderen beschermen tegen het virus, dat zich enorm snel verspreidt in Zweden.

 

Ze hebben er een voorraad vlees, vis, groenten, fruit, hout en diesel aangelegd en hun landgoed is afgesloten met een hek voor indringers en besmette personen. Ze voelen zich er veilig voor de psychoten, dat zijn degenen die geïnfecteerd zijn met het virus.

 

Cas van Daelen, die in ‘De Al-Qaedaconnectie’ werkte als analist voor het bureau Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, heeft biochemie gestudeerd met virologie als specialisme. Hij heeft de aanslagen van Al Queda in 2011 niet kunnen voorkomen en heeft dit nog steeds niet kunnen verteren. Hij voelt zich verantwoordelijk dat Fahjeed Rashwan nog altijd vrij rondloopt. Cas probeert samen met Wiebe van der Laan, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, het Oslo-virus een halt toe te roepen, iets wat niet voor de hand liggend is…

 

Na de twee delen van ‘De Al-Qaedaconnectie’ is ‘Het Oslo-virus’ opnieuw een thriller van Rolf Österberg om duimen en vingers van af te likken. Deze thriller bevat een goed verhaal vol spanning. Österberg beschrijft de toestand die er heerst in de wereld na de biologische aanval zeer realistisch, een toestand die in het echte leven op dit moment niet ver weg is.

 

De personages zijn goed omschreven, je voelt zo de spanningen bij de terroristen, maar ook bij de acht Nederlanders die in Zweden wonen. Zeker wanneer ze genoodzaakt zijn om allen in één woning te verblijven, zorgt dat voor de nodige irritaties.

 

Wat ik knap vind is dat je de afloop van het verhaal niet zomaar kan voorspellen, spanning van begin tot einde met dit 656 bladzijden dik boek! Wie op zoek is naar een spannende thriller kunnen we zeker dit boek én de twee voorgaande aanbevelen!

 

In de epiloog van het boek kunnen we lezen dat er een opvolger komt voor ‘Het Oslo-virus’. Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. Laat het volgende boek maar komen Rolf!

 

Rolf Österberg (pseudoniem) is de zoon van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. Zijn kinderjaren bracht hij in Zweden door, maar op tienjarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar Nederland.

Al jong ging hij als vrijwilliger in het Nederlandse leger waarbij hij een aantal jaren bij het Korps Commandotroepen doorbracht. Gedurende die tijd raakte hij geïnteresseerd in het werk van de Verenigde Naties en verbleef voor de organisatie een aantal jaren in Afrika.

 

Momenteel is Rolf fulltime schrijver en woont in Zweden. De reden dat hij onder pseudoniem schrijft, is dat hij niet in de publiciteit wil treden.

 

Het Oslo-virus- Rolf Österberg - ISBN 9789491300394 - 656 blz. - Prijs € 20,00 - Uitgeverij: CPRomance

 

Het boek kan je HIER bestellen