Boekrecensie: Hard - Leen Dendievel


Actrice Leen Dendievel, Kaat in de één-soap ‘Thuis’,  heeft met ‘Hard – Liefde sterft nooit’  een boek geschreven over liefdesverdriet. Ze zoekt een antwoord op vragen zoals wat is liefde en wat is liefdesverdriet? En kan je sterven aan een gebroken hart?

 

In 2011 las Leen een artikel over het koppel Jos Van De Wiel (91) en Maria Leysen (89). Jos overleed eerst, zijn vrouw stierf kort daarna van verdriet. Met dit artikel onder de ogen wist Leen Dendievel dat je kan sterven van liefdesverdriet. Maar de vraag hoe hield haar bezig. Waarom hecht een mens zich aan een persoon om nadien zoveel verdriet te hebben wanneer de partner wegvalt?

 

Iedereen krijgt ermee te maken: vreselijke hartenpijn. Je wordt verliefd, je denkt dat je de man of vrouw van je leven bent tegengekomen en plotseling verdwijnt hij of zij uit je leven. Van de ene dag op de andere eet je niet meer, slaap je niet goed, sluit je je op, je wil niets meer met de wereld te maken hebben en het huilen staat je nader dan het lachen. En vooral: je hart doet zeer. Maar kan een hart wel pijn doen?

 

Leen zocht boeken over liefdesverdriet, maar die zijn er amper. Ze probeerde zelf antwoorden te vinden op de vragen waarmee ze worstelde en  maakte er een scriptie van toen ze afstudeerde als assistente in de psychologie. Dit boek boek is gebaseerd op de scriptie die Leen toen maakte.

 

In dertien hoofdstukken probeert Dendievel het taboe rond liefdesverdriet dat er vandaag nog steeds is, te doorbreken. ‘Hard’ neemt je mee in een wereld van liefde en ook van liefdesverdriet, want het een is een gevolg van het ander, en iedereen heeft er ooit mee te maken.

 

Eindigen doet Leen in haar boek met de mooie woorden: “We mogen de liefde niet opgeven. Want het leven gaat over je hart volgen, wat de gevolgen ook mogen zijn.”

 

Hardcover , 240 p. | ISBN: 9789492159946 | € 19.99 | Horizon Uitgeverij

Ebook | ISBN: 9789492159953 | € 9.99