Boekrecensie: Feest Bij Ons - Streekproducten, gerechten & feesten in Namen


Na  ‘Piet int Westvlams’ een boek waarin Piet Huysentruyt kookt met streekproducten uit West-Vlaanderen  (Zie HIER onze recensie) is er nu een boek met streekproducten uit Namen.

 

‘Feest Bij Ons - Streekproducten, gerechten & feesten in Namen’, uitgegeven bij Lannoo, bundelt de streekproducten en culinaire troeven van Namen, de hoofdstad van Wallonië en van de provincie Namen.

 

Namen heeft heel wat te bieden:  het is de stad van de levensgenieters, van festivals en folklore, en van gastronomie en cultuur. Je kan er rustig kuieren door de heerlijke wirwar van straatjes en steegjes in het oude stadscentrum of een bezoekje brengen aan de citadel, een van de oudste burchten van Europa.

 

Het boek vertelt meer over de toeristische trekpleisters van de stad en de talrijke manifestaties. Er zijn historische, artistieke, militaire en gastronomische manifestaties in de stad. Muziek, dans, eten en drinken zijn steeds aanwezig, want van feesten weten ze alles in Namen!

 

In het Naamse wordt aan wijnbouw gedaan. Het boek ‘Feest Bij Ons’ bundelt 12 domeinen waarvan de meeste na afspraak te bezoeken zijn. Ook de Naamse bieren en kazen staan vermeld in dit prachtig naslagwerk.

 

Wat mij het meeste interesseert zijn de streekproducten en uiteraard de recepten. Vijf chefs  (Albert Verdeyen, Jeroen De Pauw, Felix Alen, Eric Martin en Pierre Résimont) bereiden unieke en heerlijke gerechten klaar op basis van de lokale producten.

Recepten van zowel het aperitief, hapjes, visgerechten, wild, kaas en nagerecht worden door de chefs klaargemaakt met een feestelijke diner als resultaat. Bij elk gerecht staan de benodigdheden voor vier personen, de stap voor stap bereidingswijze met daarbij een mooie foto.

 

Enkele voorbeelden van de feestgerechten uit dit uniek boek: Stoverij van damhert en savooikool in een aardappelgebakje, Kaastruffels uit de Condroz met kweeperencompote, Beekforel bereid op houtvuur, morieljes en gebakken asperges en Ree met cantharellen en zwarte bessen.

 

Na het lezen van ‘Feest Bij Ons - Streekproducten, gerechten & feesten in Namen’  heb ik al zin om Namen te ontdekken. Op cultureel vlak,  maar zeker op gastronomisch vlak wil ik de hoofdstad van Wallonië beter leren kennen!

 

ISBN: 9789401437417 - Hardcover - 176 blz. - Prijs: € 29,99 - Uitgeverij: Lannoo