‘Belgische Bakboek - Onze lekkerste streekspecialiteiten’ voorgesteld in Gent

Boek bundelt meer dan 100 authentieke, soms bijna vergeten streekrecepten


Stefan Elias en Greet Draye
Stefan Elias en Greet Draye

Donderdag 20 oktober werd in het stadspaleis ‘Hotel d’Hane-Steenhuyse’ in Gent het ‘Belgische Bakboek - Onze lekkerste streekspecialiteiten’ voorgesteld.

 

Auteur van het boek is meester bakker Stefan Elias, jarenlang de rechterhand van de legendarische Gentse bakker Jacques Bloch. Historica Greet Draye van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis KU Leuven vult de recepten aan met anekdotes over de ontstaansgeschiedenis van elke lekkernij en toont aan hoe hun verhalen ingebakken zitten in de westerse geschiedenis van brood, banket en feest.

 

 Het was de Gentse burgemeester Daniël Termont die bij de voorstelling vol lof sprak over bakkerij Bloch. “Bakkerij Bloch was een begrip in Gent, de zaak bestond van 1899 tot 2008 en je kon er terecht voor lekkere producten die gemaakt werden met eerlijke en verse ingrediënten.

Het gezegde ‘Ge zijt niet in Gent geweest als ge niet bij Bloch zijt binnen geweest’ was een begrip in onze stad,” aldus de Gentse burgemeester.

Burgemeester Daniël Termont
Burgemeester Daniël Termont

België heeft een schat aan streekgebonden bakkunst, waarvan nog weinig mensen zich bewust zijn. Het ‘Belgische Bakboek’ brengt voor het eerst meer dan honderd van deze culinaire parels samen.

 

Het boek mag gerust de bijbel van het Belgische gebak genoemd worden. Stefan Elias ging op zoek naar authentieke, soms bijna vergeten streekrecepten en bundelde die in dit lijvig boek. Stap voor stap en met handige tips legt hij uit hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Beide auteurs ontvingen de eerste exemplaren van het 'Belgisch Bakboek'
Beide auteurs ontvingen de eerste exemplaren van het 'Belgisch Bakboek'

Het boek is ingedeeld in negen grote hoofdstukken. Van amandelbrood uit Veurne, Geraardsbergse mattentaarten, Brusselse wafels, Aalsterse ajuintaart tot Jan-in-de-zak. Je kunt het niet bedenken welke streekspecialiteiten dit boek bundelt. Ook recepten voor zelf pistolets, sandwiches, appelbollen en Antwerpse koffiekoeken vind je hierin terug.

 

Naast de recepten geeft Stefan Elias veel tips en tricks in zijn boek. Na het lezen van de gouden bakregels, de bakweetjes, de basiskennis en de basisbenodigdheden heeft het bakken van lekker gebak geen geheimen meer voor elke amateur bakker.

Het ‘Belgische Bakboek - Onze lekkerste streekspecialiteiten’ is een uniek boek. De recepten bevatten naast de ingrediënten en de bereidingswijze ook prachtige foto’s die het geheel compleet maken.

 

Het ‘Belgisch Bakboek’ gaat terug naar de essentie van het bakken en ademt de passie voor het ambacht. Laat je inspireren door de Belgische baktradities en haal de geuren van de warme bakker in huis!

 

ISBN 978 94 9208 173 5 - Hardcover - 272 blz. - Prijs: € 35,00 - Uitgeverij: Kannibaal

 

Bekijk HIER alle foto's