Recensie: dvd box - 14 Diaries of the Geat War


 

Iets meer dan honderd jaar geleden, 28 juni 1914. Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, wordt door een Bosnisch-Servische nationalist vermoord. De Habsburgse regeerders geven het Koninkrijk Servië aanvankelijk nog een ultimatum, maar een maand later vallen hun strijdkrachten Servië binnen.

 

Kort daarna volgt er een Duitse invasie van België, Luxemburg en Frankrijk, terwijl Rusland Duitsland aanvalt. Via allerlei bondgenootschappen en de verschillende kolonies van al deze imperialistische grootmachten blijft de oorlog zich uitbreiden en gaat het conflict de analen in als een van de bloederigste, wreedste oorlogen ooit: de Eerste Wereldoorlog.

In 14 Diaries of the Great War volgen we veertien mensen uit acht verschillende landen, die elk op hun manier de oorlog beleven.

 

De gruwelijke realiteit van de gevechten in en rond de loopgraven, de biologische en chemische oorlogsvoering en de eerste luchtgevechten is zelden zo tastbaar in beeld gebracht als in deze veertien verhalen, die dankzij het geweldige acteerwerk van de vertolkers en de aandacht voor historische details op sublieme wijze terug tot leven worden gebracht.

 

 

14 Diaries of the Great War is niets minder dan een tour de force van die enkel tot stand kon komen dankzij de grootste samenwerking ooit tussen een Britse en een Duitse filmmaatschappij voor een project als dit.

 

De BBC, LOOKS Leipzig en ARTE sloegen de handen in elkaar en bestudeerde maar liefst 1000 dagboeken, brieven, postkaarten en telegrammen uit de periode van de Eerste Wereldoorlog. Daaruit werden de 14 levendigste en emotioneelste dagboeken gekozen om een dramareeks te maken die duidelijk laat zien hoe het was om de oorlog te beleven als naïeve Franse jongen, jeugdige vrouwelijke kozak, Duitse soldaat, beroemde artieste en nog meer. Zij hoorden bij de miljoenen gewone mannen, vrouwen en kinderen die werden meegezogen in de strijd en alles wat daarmee te maken had.

Dankzij het feit dat de dialogen volledig uit het oorspronkelijke bronmateriaal werden getild en we daardoor alles meemaken vanuit de ogen van deze 14 betrokkenen zelf, komen we heel wat te weten over aspecten die in andere oorlogsfilms –of documentaires zelden of nooit aan bod komen. Het dagelijkse leven tussen 1914 en 1918 vormt een bijna even rijke bron van drama en spanning als de gevechten in de loopgraven zelf.

 

Om de kijker nog meer mee te zuigen in het verhaal, wordt alles chronologisch weergegeven en zijn de verhalen met elkaar verweven, wat betekent dat je nooit naar losse flarden zit te kijken waarbij de personages een voor een de revue passeren. Alles voelt meer aan als een tv-serie dan als een documentaire, maar sommige stukjes uit de dagboeken die geen dialogen, maar eerder neergeschreven gedachten, opmerkingen en beslommeringen zijn, worden door de acteurs tot leven gebracht door zich even tot de kijker te richten.

 

Verder wordt het drama natuurlijk doorspekt met beklemmende archiefbeelden, die allemaal zorgvuldig werden uitgekozen om het leven tijdens WWI nog beter te illustreren.

Tenslotte spreken de acteurs die in de huid van de veertien schrijvers kruipen allemaal de taal van die persoon, waardoor alles nog authentieker overkomt. Overigens werkten ook de Nederlandse producer en scenarist Maarten van der Duin en BBC-auteur Andrew Bampfield aan dit project, dat door zowel de Nederlandse als de Zweedse tv nog werd uitgebreid.

 

14 – Diaries of the Great War geeft de kijker een nooit eerder vertoonde kijk op de Eerste Wereldoorlog. Met het drama van een epische tv-serie en meesterlijk gebruikte instrumenten komt de Eerste Wereldoorlog opnieuw tot leven in deze prachtige dvd-box.


Technische gegevens DVD:

 

EAN: 4006448410124

Taal: Engels met Nederlandse ondertitels

Speelduur: 131 minuten

Schermformaat:16:9 - 1:78.1

Geluid: Dolby Digital 2.0

Leeftijdsindicatie: vanaf 12 jaar

 

‘14 Diaries of the Geat War ’ is uitgebracht door Splendid Film en is op DVD verkrijgbaar.