Kris Van Steenberge schrijft met 'Woesten' prachtige oorlogsroman

Winnaar Debuutprijs 2014, De Bronzen Uil én de gelijknamige lezersprijs


De debuutprijs werd dit jaar gewonnen door Kris Van Steenberge met ‘Woesten’, een roman die zich afspeelt aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog in Woesten, een dorp in de buurt van Ieper.

 

Met Kris Van Steenberge won een terechte winnaar, want naast de Debuutprijs won de 51-jarige auteur tevens De Bronzen Uil, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, en won hij bovendien de gelijknamige lezersprijs. Eerder was hij ook genomineerd voor de Academica Debutantenprijs.


‘Woesten’ is een prachtige oorlogsroman geïnspireerd op de verhalen van zijn grootvader over de Groote Oorlog in het dorpje Woesten, een dorp in de Westhoek. Het is geen historisch boek maar een roman met fictieve personen, plaatsen en gebouwen.

Kris Van Steenberge heeft met zijn debuutroman een meesterlijk boek geschreven dat terecht een bestseller is. Het boek is in september 2013 uitgebracht en is inmiddels al aan zijn zevende druk toe.

 

Het verhaal

De negentiende eeuw loopt ten einde. Elisabeth, dochter van de smid, treedt in de echt met de jonge arts Guillaume Duponselle. Het zal geen gelukkig huwelijk worden. Als Elisabeth acht maanden later van een tweeling bevalt, blijkt de eerstgeborene een prachtige zoon, Valentijn. Het tweede kind is zo mismaakt dat Guillaume weigert hem een naam te geven.

 

Toch blijft Nameloos in leven.  Omdat hij vader en dorpelingen doet huiveren, gaat hij gesluierd door het leven. Dan doet de Eerste Wereldoorlog zijn intrede...

‘Woesten’ vertelt een broeierig verhaal vol dorpsgefluister. Voor allen pakt de toekomst anders uit dan verwacht.

 

Het 382 blz. tellend boek leest als een trein en is een echt literair pareltje. We kijken alvast uit naar het tweede boek van de auteur uit Lier.

 

Op de Boekenbeurs las de auteur voor uit zijn boek ‘Woesten’, over hoofdpersonages Elisabeth, Guillaume, Valentijn en Nameloos. Van Steenberge brengt zijn verhaal zo overtuigend dat iedereen aan zijn lippen hangt.

Wie Kris Van Steenberge nog niet aan het werk zag, kan hem later dit jaar en volgend voorjaar aan het werk zien met ‘Woesten on tour’, een theatervoorstelling met fragmenten uit de roman, teksten uit de periode van de Grote Oorlog, muzikale begeleiding door het duo Accé en grafische projecties van Jacky De Groen en Erik Vercammen. Zeker aan te bevelen!

 

Verder is er ook het luisterboek van Woesten, ingesproken door de auteur en uitgebracht door Uitgeverij Rubinstein.

 

Woesten- Kris Van Steenberge - ISBN: 9789460011955 - Paperback - 382 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij Vrijdag