Recensie: Van kruistochten tot kalifaat - Pieter Van Ostaeyen 


Bij Uitgeverij Pelckmans is het boek ‘Van kruistochten tot kalifaat’ van Pieter Van Ostaeyen verschenen, een boek over de achtergrond van IS.


In ‘Van kruistochten tot kalifaat’ legt historicus, arabist en islamkenner Van Ostaeyen de link tussen de geschiedenis en de actualiteit. De auteur is de geknipte persoon om eens stil te staan bij de gebeurtenissen uit het verleden. Pieter Van Ostaeyen heeft vaak rondgereisd in het Midden-Oosten, spreekt perfect de taal en weet enorm veel over de geschiedenis van het Midden-Oosten.


Het boek bestaat uit drie grote hoofdstukken. Deel 1 handelt over het ontstaan van het islamisme, in het tweede deel gaat de auteur dieper in op de Arabische Lente. En in deel 3 neemt Van Ostaeyen de Jihad 2.0 in Syrië en Irak onder de loep.


Van Ostaeyen geeft antwoorden op vragen zoals Wat is het kalifaat?  Waarom richt IS een nieuw kalifaat op? Waarom moorden soennieten hun sjiitische geloofsbroeders uit? Wat zijn de verhoudingen tussen is en al-Qaeda? Hoever reikt de islamitische jihad? Valt Andalusië straks onder de zwarte vlag van de jihad? Waarom vertrekken er maandelijks geradicaliseerde moslimjongeren uit België naar Syrië en Irak?


‘Van kruistochten tot kalifaat’ is een ideaal boek om de gebeurtenissen die zich afspelen in het Midden-Oosten beter te begrijpen. Auteur Pieter Van Ostaeyen volgt sinds het begin de burgeroorlog in Syrië en de Syriëstrijders op de voet. Door zijn activiteiten op het internet is hij ondertussen internationaal gerenommeerd als kenner van conflicten in het Midden-Oosten.


ISBN nummer : 9789028973749 - Paperback - 152 blz. - Prijs: € 17,5 - Uitgeverij: Pelckmans