Stadsbestuur Sint-Niklaas brengt unieke uitgave van 'Het B-Gevaar' van Marc Sleen uit


Het Stadsbestuur Sint-Niklaas heeft in samenwerking met de Stichting Marc Sleen een unieke uitgave van het stripalbum 'Het B-Gevaar', een avontuur dat zich in Sint-Niklaas afspeelt, uitgebracht. Het ‘nieuwe’ stripalbum is niet zomaar een herdruk van een Nero-klassieker, het is een bijzondere uitgave met een beperkte oplage van slechts 1000 exemplaren.

 

De nieuwe uitgave van de strip werd voorgesteld in de cipierskelder op de Grote Markt in Sint-Niklaas, een van de vele locaties uit de Nero-strip. Burgemeester Lieven Dehandschutter overhandigde het eerste exemplaar aan Catherine Kochuyt, de levensgezellin van Marc Sleen.

 

‘Het B-Gevaar’ heeft een nieuwe kaft, een tekening van Dirk Stallaert die Nero in een Sint-Niklase context afbeeldt. In het tweede deel van het boek, een bijdrage van het Stadsarchief Sint-Niklaas, worden de locaties uit het verhaal in hun hedendaagse context getoond en uitgebreid toegelicht. De foto’s van fotograaf Stefaan Van Hul werden speciaal voor dit tweede boekdeel gemaakt en werden nog niet eerder gepubliceerd.

Catherine Kochuyt
Catherine Kochuyt

Het album ‘Het B-Gevaar’ speelt zich in Sint-Niklaas af. Verschillende bekende locaties zijn in het boek makkelijk herkenbaar en bestaan nog steeds. Zo komen de Cipierage, het Parochiehuis, de ingang van de Cipierskelder, het voormalige café Stad Nantes (nu ‘Den Antus’), het Stadhuis en de Sint-Nicolaaskerk in het boek aan bod en worden zij als het ware mee protagonisten in de avonturen van de stripheld Nero.

 

‘Het B-Gevaar’ is niet alleen een eerbetoon aan ereburger Marc Sleen, maar ook een visitekaartje voor Sint-Niklaas zelf. Het is als het ware een uitnodiging in beeldverhaal voor iedere Nero-fan of Sleen-liefhebber om Het B-Gevaar zelf te beleven en Sint-Niklaas te komen ontdekken.

 

 

Voor de realisatie van deze uitgave werkte de stad nauw samen met de Stichting Marc Sleen, die de tekeningen met steunkleuren, verschenen in 't Kapoentje in 1951, reinigde en aanleverde. Het gaat om een herdruk van een nooit volledig in zijn geheel gepubliceerde maar van een louter reeds in afleveringen in dat tijdschrift gepubliceerde versie. Meer dan een klassieke herdruk, gaat het hier dus om een uitzonderlijke realisatie en een toekomstig verzamelobject.

Burgemeester Dehandschutter en Catherine Kochuyt
Burgemeester Dehandschutter en Catherine Kochuyt

Marc Sleen is ereburger van Sint-Niklaas, hij is de oudste striptekenaar van België en wordt zowel onder kenners als bij het brede publiek erg voor zijn werk gewaardeerd.

Wie Marc Sleen zegt automatisch Nero. Zijn geesteskind zag het levenslicht in 1947 in een eerste beeldverhaal; drie albums later zou de kaalhoofdige held de hoofdrol krijgen. De laatste Nero verscheen in 2002 toen Marc Sleen 80 jaar werd. Hij gaf er de voorkeur aan om zijn werk niet door anderen voort te laten zetten. Intussen is hij 92 en kreeg hij een museum in Brussel.

Verschillende personages uit de Nero-reeks zijn gebaseerd op figuren die hij in Sint- Niklaas in zijn jeugd ontmoette. Sint-Niklaas speelt een belangrijke rol in het werk van Marc Sleen.

 

De voorstelling van deze nieuwe uitgave van de Nero-Klassieker werd afgesloten met, hoe kan het anders, een wafelenbak...

 

Deze unieke uitgave, gerealiseerd op een beperkte oplage van 1000 exemplaren, is verkrijgbaar aan de prijs van 22,50 euro bij de stedelijke dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas en bij de boekhandels in Sint-Niklaas.