Boekvoorstelling: Tranzyt Antwerpia - In het spoor van de Red Star Line


Auteur Pascal Verbeken
Auteur Pascal Verbeken

In het Red Star Line Museum aan de Rijnkaai in Antwerpen, dat op 28 september voor het publiek zijn deuren opent, werd op donderdag 19 september het boek 'Tranzyt Antwerpia' in aanwezigheid van o.a auteur Pascal Verbeken, schepen voor cultuur Philip Heylen en Harold Polis, uitgever van De Bezige Bij Antwerpen voorgesteld.


Tussen 1873 en 1934 bracht de rederij Red Star Line 2,6 miljoen mensen afkomstig vanuit heel Europa naar Amerika. De landverhuizers waren op zoek naar een nieuwe start en een beter leven.


In de loodsen van de Red Star Line in Antwerpen werd er beslist over hun toekomst. Het was urenlang bang afwachten. Wie goedgekeurd werd mocht vertrekken en wie afgekeurd werd bleef achter, soms zonder familie.
Eén van de landverhuizers die ooit via Antwerpen naar Amerika trok was Benjamin Kopp.

Het verhaal is geschreven door Pascal Verbeken en geïllustreerd met foto's van fotograaf Herman Selleslaghs. Pascal en Herman volgden het pad vanuit Polen tot in Antwerpen van de jonge landverhuizer Benjamin Kopp.


Benjamin Kopp wordt geboren in het Poolse dorpje Nowe Miasto. In die tijd maakte Polen nog deel uit van het Russische Rijk. Benjamin's moeder sterft en de familie besluit om stapsgewijs naar Amerika te emigreren. Na zijn broer vertrekt in 1911 de tiener Benjamin Kopp.


Hij maakt de reis helemaal alleen vanuit het dorpje Nowe Miasto in Polen. Een boer brengt hem met paard en kar naar het treinstation om naar Antwerpen te reizen en in te schepen op één van de schepen van rederij de Red Star Line om een nieuw leven te beginnen in Amerika.


Benjamin is in Amerika aangekomen. De rest van het gezin zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Vrienden en kennissen zijn vergast. Benjamin is huisarts geworden in Brooklyn, maar hij is bijzonder eenzaam geweest.


Dit verhaal is een historische weerspiegeling van het Europa van vandaag. Antwerpen is niet langer een tranzytstad maar een stad van aankomst.

Pascal Verbeken (1965) is journalist, schrijver en documentairemaker. Met Arm Wallonie (2007) won hij de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek en haalde hij de shortlist van de ABN AMRO Bank Prijs voor het beste non-fictie boek. 'Grand Central Belge (2012) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Bob den Uyl Prijs.

Herman Selleslags (1938) is één van Vlaanderens bekendste fotografen. Zijn foto's verschenen onder andere in Knack, Humo, Vrij Nederland en Die Zeit, en talloze beroemdheden zoals Paul McCartney, Alfred Hitchcock en Frank Zappa poseerden voor zijn lens.

 

ISBN: 9789085424765 - Paperback - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen

 

Klik hier voor meer info