Succesvolle Boekenbeurs 2015 ondanks warmste novemberdagen ooit


De 79ste Boekenbeurs sloot  af met 153.000 bezoekers, evenveel als vorig jaar.

 

Met het centrale thema kinder- en jeugdboeken was het meer dan ooit een belevingsbeurs voor gezinnen met kinderen. Dit stemt hoopvol voor de boekenverkoop in de komende maanden.

 

CENTRAAL THEMA: KINDER- EN JEUGDBOEKEN

Het activiteitenprogramma rond kinder- en jeugdboeken, Volwassenen toegelaten, lokte 6.000 bezoekers. De Live Lezershow met Dimitri Leue als Boek King viel bijzonder in de smaak bij groot en klein. Op het Pavildoen creëerden 1.000 kinderen hun eigen kunstwerken.

De Young Adult Crush Tour bracht meer dan 300 jongeren het hoofd op hol. De winnaar van All Write Now werd gekozen uit 30 literaire ontdekkingen.

Naar schatting 2.000 kinderen namen deel aan de Kinder- en Jeugdjury Speurtocht. Het succes van het programma rond kinder- en jeugdboeken had een gunstige weerslag op de verkoopcijfers.

 

AUTEURSPODIUM

Het programma op het Auteurspodium, met 240 optredens en lezingen, trok 11.200 bezoekers. Hoogtepunt was de Nocturne voor professionals op 5 november.

 

SIGNEERSESSIES

Met meer dan 2.250 signeersessies bewees de Boekenbeurs dat het contact tussen auteur en lezer het grootste aantrekkingspunt van de Boekenbeurs blijft. Het aantal signeersessies steeg met 10% tegenover 2014. Mensen wachtten geduldig voor een handtekening van o.a. Pieter Aspe, Pascale Naessens, Ish Ait Hamou, Marc de Bel, Geronimo Stilton, Santa Montefiore, Urbanus, Tom Lanoye, Bavo Dhooge, en opvallend veel auteurs en illustrators van kinder- en jeugdboeken.

 

ACTIVITEITEN OP DE STANDS EN RONDOM DE BOEKENBEURS

Veel enthousiasme van het publiek was er voor de meer dan 300 standactiviteiten. De Boekenbeurs wordt daardoor steeds meer een belevingsbeurs waar men advies krijgt, voorleessessies meemaakt, deelneemt aan workshops en ervaringen uitwisselt. Het aantal standactiviteiten groeide met 30% tegenover vorig jaar.

 

BEZOEKERS

Op de drukst bezochte dag, 5 november, werden meer dan 20.000 bezoekers geteld. Die dag regende het pijpenstelen, en stonden de files richting Boekenbeurs in plaats van richting kust. Na twaalf dagen klokte de Boekenbeurs af op 153.000 bezoekers, evenveel als vorig jaar. Gezien het goede weer kan dit een succes genoemd worden.

 

WEBSITE EN SOCIAL MEDIA

De Boekenbeurswebsite barstte bijna uit zijn voegen met meer dan 360.000 unieke bezoekers . STANDHOUDERS Uit een korte enquête bleek dat 75% van de standhouders meer dan tevreden zijn over deze Boekenbeurs. Bij 90% is de omzet gelijk gebleven of gestegen met 5% tot 50%. Factoren die het resultaat gunstig hebben beïnvloed zijn de herfstvakantie, de signerende auteurs, de activiteiten op het auteurspodium, standactiviteiten en bestsellers.

 

BEST VERKOCHTE BOEKEN

 

In de Top 5 algemeen staat op nummer 1 'De babbelpil' van Jommeke, gevolgd door het nieuwe boek van Pieter aspe: 'Het oor van Malchus'.

 

Op nummer 3 'De storm' van William Shakespeare, op de vierde plaats staat met Asterix - Papyrus van Caesar opnieuw een strip in de top 5. Pascale Naessens sluit de top 5 af met Puur eten dat je gelukkig maakt.