Stan Lauryssens schrijft boek over acteur Julien Schoenaerts


Bruno Schoenaerts en Stan Lauryssens
Bruno Schoenaerts en Stan Lauryssens

Donderdag 25 september werd het boek ‘Schoenaerts’, over het leven van de acteur Julien Schoenaerts, voorgesteld in restaurant Symforosa, Vleminckveld 18 in Antwerpen. Het boek is geschreven door Stan Lauryssens. Naast vrienden, familie en pers was ook Bruno Schoenaerts, zoon van Julien, aanwezig.

 

“De locatie werd niet toevallig gekozen. Hier heeft Julien Schoenaerts nog gewoond, samen met zijn vrouw en kinderen in een kleine studio”, vertelde auteur Stan Lauryssens.

 

Het boek ‘Schoenaerts’ gaat over het leven van Julien Schoenaerts, althans de periode van 1970 tot 1974 wanneer hij leed aan een manische depressie en in de psychiatrie belandde. 

Het is Stan Lauryssens die als eerste een boek over het  leven van een van de grootste acteurs van Vlaanderen schreef. ‘Schoenaerts’ is een boek met unieke zwart-wit foto’s, een boek dat eindelijk de echte waarheid rond Schoenaerts vertelt, dixit de auteur.

 

Stan Lauryssens vertelt: “Het idee om een boek over Julien Schoenaerts te schrijven kreeg ik wanneer ik met vrienden aan tafel zat. Ik vroeg “Wie is de bekendste Vlaamse acteur van de laatste vijftig jaar?” Iedereen riep: “Julien Schoenaerts!”

 

“Ik vertelde hen het verhaal van de grote mijnstaking in Limburg in 1970, wanneer stakende Belgische mijnwerkers werden doodschoten door de Rijkswachters. Julien Schoenaerts stond toen op de planken in de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Na de pauze richtte hij zich tot het publiek, vertelde over de gebeurtenissen  en riep hen op om in opstand te komen.

 

Julien voegde zich bij de stakende mijnwerkers in Limburg, werd opgepakt en belandde uiteindelijk in de Psychiatrische Afdeling Mannen in het Stuivenbergziekenhuis.”

Het vertellen van dit verhaal zette Stan Lauryssens aan tot het schrijven van een boek. “Het is een verhaal geworden rechttoerechtaan, geen fantasie, gewoon een reconstructie op papier over het échte leven van Schoenaerts.”

 

‘Schoenaerts’ is een boek over Julien Schoenaerts zelf, zijn ‘sponsor’ Aimé Proost, de stakende mijnwerkers in Limburg, het schepencollege van Antwerpen, de patiënten en verplegers van de Psychiatrische Afdeling Mannen in het Stuivenbergziekenhuis, eerste-minister Gaston Eyskens, ‘Porno Jefke’ en Stan Lauryssens, die in die periode stadsreporter in Antwerpen was.

“Ik heb met dit boek een verhaal geschreven over Vlaanderen, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, over de doodstrijd van de steenkool, het failliet van de ‘politique belgicienne’ van onze ouders en grootouders. Het verhaal van ons allemaal met Julien Schoenaerts in de hoofdrol”, vertelde Stan tot besluit.

 

ISBN: 9789022330739 - Hardcover - 288 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Manteau

 

In 2015 start Stan Lauryssens met de theaterversie van ‘Schoenaerts’. Stan zal dan zijn boek vertellen, zoals Tom Lanoye dat deed met ‘Sprakeloos’.

 

 

Stan Lauryssens trekt met deze monoloog langs Vlaamse en Nederlandse theaters en culturele centra in het najaar van 2015.

Meer info en de vorderingen van de theatertournee op www.stanverteltschoenaerts.be