Finse topauteur Salla Simukka stelt haar 'Snow White Trilogie' voor op de Boekenbeurs


Zondag 2 november was de Finse topauteur Salla Simukka te gast op de Boekenbeurs in Antwerpen. Salla Simukka is de meest bekroonde Finse auteur ooit. Ze is naast auteur ook vertaler en woont in de stad Tampere in Finland.

 

Salla heeft meer dan tien jeugdboeken op haar naam staan en heeft een kast vol literaire prijzen. Haar  mysterieuze Young Adult-tweeluik  ‘Spoorloos’ en ‘Een andere Wereld’ won de ‘Topelius Prize’ voor het beste Finse jeugdboek en wordt bewerkt tot een tv-serie.

 

Salla Simukka kwam op de Boekenbeurs praten over haar liefde voor het schrijven en de Snow White trilogie. Deze trilogie is een combinatie van een sprookje en een thriller en wordt momenteel uitgegeven in 48 landen.

 

In België wordt de boeken uitgegeven door Clavis Uitgeverij en is geschikt voor lezers vanaf 15 jaar.

De titels van de boeken ‘Rood als bloed’, ‘Wit als sneeuw’ en ‘Zwart als ebbenhout’, verwijzen naar Sneeuwwitje: haar rode lippen, witte huid en zwarte haren. Maar dit is niet de enige verwijzing naar het welbekende sprookje. Het hoofdpersonage ‘Lumikki’ betekent in het Fins Sneeuwwitje.

 

Fantasiewereld

“Van kindsbeen af lees ik graag. Al vlug wist ik dat ik schrijfster wou worden. Op mijn negende begon ik een verhaal te schrijven over een meisje dat een blauwe kat ontmoette. De blauwe kat veranderde in een tijger en samen vlogen ze naar een fantasiewereld waar ze vele avonturen beleefden. Drie jaar heb ik aan dit verhaal geschreven. Veel dingen die ik vroeger geschreven heb, heb ik bewaard. Sommige gebruik ik nu in mijn verhalen”, aldus Salla.

Snow White Trilogie

“Wanneer ik in 2011 in Frankfurt was kwam ik toevallig in een boekhandel terecht en bezocht er de Young Adult afdeling. Daar kreeg ik het idee om een misdaadthriller te schrijven voor Young Adults. Wat de titel van het eerste boek zou worden wist ik meteen: ‘Rood als bloed’. Later volgden met ‘Wit als sneeuw’ en ‘Zwart als ebbenhout’ de andere titels.

 

Al snel dacht ik aan het sprookje Sneeuwwitje. Ik hou erg veel van sprookjes, al is Sneeuwwitje niet meteen mijn favoriete sprookje. Eén van mijn lievelingssprookjes is De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen.

 

Sprookjes spelen een belangrijke rol in ons leven, het is iets wat mensen gemeen hebben. Young Adults hebben op een manier sprookjes nodig om hun eigen identiteit te vinden en volwassen te worden. In de zomer van 2011 begon ik te schrijven aan het eerste deel. Bijna twee jaar later lag het in de winkelrekken.”

Lumikki

“Het hoofdpersonage Lumikki is een echt Scandinavisch meisje. In Scandinavië is het heel normaal dat een vrouw onafhankelijk en sterk is. Ik wou een hoofdpersonage dat niet bang is om snel te handelen. Lumikki is niet gebaseerd iemand die ik ken en zeker niet op mezelf, ze is een totaal ander type."

 

"De Snow White Trilogie is geen kopie van het bekende sprookje, maar een spannende thriller. Lumikki Anderson is een beresterk meisje dat zich op glad ijs begeeft en haar eigen leven op het spel zet voor anderen. Ze ontdekt dat iedereen een geheim met zich meedraagt, “ vertelde Salla Simukka.


Snow White trilogie 1: Rood als bloed

 

Het is de koudste winter in decennia, de straten van de stad zijn bevroren en bedekt met een witte laag sneeuw. De zeventienjarige Lumikki Andersson doet wat ze altijd doet: onopvallend naar school gaan en zich niet inlaten met andermans zaken.

 

Maar die strategie wordt danig op de proef gesteld als ze toevallig een hele hoop briefjes van vijfhonderd euro aantreft in de donkere kamer van haar middelbare school. Waar komt al dat geld vandaan? En die rode vlekken op de briefjes? Voor ze het weet, wordt Lumikki meegesleurd in een levensgevaarlijk spel van rijke jongeren, drugshandel en internationale criminelen.

 

Het is de koudste winter in decennia, en niets kleurt zo rood op witte sneeuw als bloed...

 

ISBN 9789044821277 - Hardcover - 208 blz. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Clavis


Snow White trilogie 2: Wit als sneeuw

 

Lumikki Andersson reist in de zomer naar het bloedhete Praag. Aan de tijd voor zichzelf, waarnaar ze zo verlangd heeft, komt een eind als Lumikki wordt benaderd door een jonge vrouw, Zelenka. Ze beweert dat ze Lumikki’s zus is en maakt een oprechte indruk. Maar toch lijkt ze iets te verbergen …

 

ISBN 9789044821444 - Hardcover - 192 blz. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Clavis


Snow White trilogie 3: Zwart als ebbenhout

 

Het is bijna Kerstmis. Voor de kerstvoorstelling op school wordt gewerkt aan een nieuwe interpretatie van Sneeuwwitje en de hoofdrol is voor Lumikki Andersson. Wonderbaarlijk genoeg lijkt alles op rolletjes te lopen. Lumikki heeft tot haar eigen verbazing verkering gekregen met een leuke jongen, die in het toneelstuk de rol van de jager speelt.

 

Maar met de première in zicht krijgt Lumikki plotseling berichtjes van een geheime aanbidder, wiens liefde al snel een obsessie blijkt te zijn...

 

ISBN 9789044821451 - Hardcover - 142 blz. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Clavis