Siniclub film van de week: Parched


De Siniclubfilm van deze week is Parched , een Indiaas-Amerikaanse film geschreven en geregisseerd door Leena Yadav.

 

In een klein dorp in India komen vier vrouwen in opstand tegen de eeuwenoude tradities waaraan ze onderworpen zijn. Rani (Tannishtha Chatterjee) moet elke zuurverdiende cent opzij leggen om een goede bruid voor haar zoon te regelen.

 

De toekomstige bruid Janaki (Lehar Khan), knipt haar haren af in de hoop dat de bruiloft niet door gaat. Rani’s beste vriendin Lajjo (Radhika Apte), wordt maar niet zwanger en haar man ziet daarin reden om haar te mishandelen en te vernederen.

Bijli (Surveen Chawla) werkt in een erotische club waar de mannen stiekem naar toe gaan maar is een paria in de dorpsgemeenschap. Onderling praten de vrouwen ongedwongen over mannen, seks en hun leven.

 

Hun vriendschap en het verlangen naar vrijheid maken dat ze zich uiteindelijk verzetten tegen de patriarchale wereld waarin ze leven en machocultuur op het Indische platteland.

De regisseuse beschrijft op realistische wijze hoe erbarmelijk slecht Indische vrouwen behandeld worden door mannen in rurale gebieden. Vrouwen hebben er geen gelijkwaardige rechten, moeten alleen maar kinderen baren en zijn meermaals het slachtoffer van (seksueel) geweld.

 

In de film berusten de vrouwen niet langer in hun lot, maar komen ze in opstand. PARCHED is een kleurrijke, maar ook harde film over vrouwendiscriminatie in India, overgoten met een Bollywoodsausje.

DUUR 116 minuten

GENRE Drama

REGIE Leena Yadav

CAST Tannishtha Chatterjee, Adil Hussain, Sayani Gupta, Radhika Apte

 

‘Parched’, nog op  9 & 11 oktober 2016 in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Meer info en tickets op www.siniscoop.be