SABAM-ARTES huldigt Pieter Aspe op de Boekenbeurs


Op 31 oktober kreeg Pieter Aspe in de Rode Zaal op de Boekenbeurs een speciale SABAM-ARTES- hommage. Stijn Coninx, voorzitter van SABAM-ARTES overhandigde Pieter de award.

 

Met zijn 60 lentes heeft Pieter Aspe reeds 2,5 miljoen boeken verkocht. Een aantal van zijn boeken zijn vertaald en uitgegeven in Duitsland, Italië, Frankrijk en Zuid-Afrika. Sinds kort verovert Aspe met zijn debuutboek 'Het vierkant van de wraak' de Amerikaanse boekenmarkt met als titel 'The square of revenge'. Pieter Aspe werd geïnterviewd door Francesca Vanthielen en blikte terug op zijn carrière.

"Tussen 1985 en 1996 werkte ik als conciërge in de Heilig-Bloedkapel in Brugge. Ik had niet veel te doen, dus ik had een zee van tijd. Bovendien bereikte ik de leeftijd van 40 jaar en dat zette mij aan het denken. Wat kan ik doen? Ik heb gekozen om te schrijven, want zingen en acteren ligt me niet…


Mijn eerste drie boeken, 'Het vierkant van de wraak', 'De Midasmoorden' en 'De Kinderen van Chronos' heb ik geschreven in de mooie tuin van de Heilig-Bloedkapel, aan een ouderwetse tafel met een Duvel, een blad papier en een balpen. Elf maanden later was mijn eerste boek klaar. En zo is het begonnen. En ik doe het beter dan de NMBS. Want bij mij heb je de zekerheid dat er om de 6 maanden een nieuw boek verschijnt," aldus Pieter Aspe.

In 1996 werd Pieter Aspe zelfstandige schrijver van zijn boeken. Hij heeft ook scenario's geschreven, maar nooit voor de vtm-reeks ‘Aspe’.In 2001 werden zijn boeken verfilmd en werd voor het eerst uitgezonden op televisie in 2004. Dit najaar komt het tiende seizoen op het scherm.

In oktober verscheen zijn 33ste boek met als titel 'Het Janussyndroom'.
Dat Pieter Aspe de top is van de Vlaamse misdaadauteurs, daar is het iedereen over eens.


"Op je 40ste doe je rare dingen.Op mijn 50ste had ik geen last, maar bij 60 sta je toch even stil. Het heeft 2 maanden geduurd. Maar ik doe dingen die ik graag doe en bij mij is dat verder schrijven," vertelde Aspe.

Als afsluiter van de huldiging bracht Gene Thomas een akoestische versie van 'Wees van mij', de titelsong voor het eerste seizoen van Aspe.