Roland Bergeys brengt met Berline en Borsalino aangrijpende voorstelling in Antwerpse Arenbergschouwburg


De Antwerpse auteur Roland Bergeys schreef reeds drie boeken: 'Gaan jullie ons nu doodschieten?', 'Oorlogsliefde' en 'Aanvallen'. 
Naast schrijver is hij ook muzikant en theatermaker.


'Gaan jullie ons nu doodschieten?' is een bundeling van verhalen, anekdotes en foto's van mensen over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén van de koppels die Roland interviewde voor zijn eerste boek waren Emiel Devillers en Katja Matviez. Roland heeft het geluk gehad Emiel en Katja te leren kennen door hun gemeenschappelijke huisarts. Hun verhaal heeft hem zo hard getroffen dat hij er een apart boek over geschreven heeft: 'Oorlogsliefde'.

Als muzikant trekt Roland met zijn kleinkunstgroepen Berline en Borsalino langs Culture Centra en schouwburgen door Vlaanderen. Maandag 11 februari waren ze te gast in de Arenbergschouwburg in Antwerpen met de voorstellingen 'Gaan jullie ons nu doodschieten?' en 'Oorlogsliefde'.  Voor Katja Matviez en Emiel Devillers was het een speciale dag. Het koppel woonde de voorstelling bij en werd gevierd.

Eerst bracht de groep Borsalino de voorstelling 'Gaan jullie ons nu doodschieten?'. Dit is niet alleen de titel van het boek en de voorstelling, maar ook de vraag die de vijfjarige Jan Heerens vroeg aan de Duitsers toen ze zijn ouderlijk huis doorzochten in de Tweede Wereldoorlog.

Borsalino bracht een greep uit de verhalen uit het boek aangevuld met liedjes die de mensen zongen tijdens de oorlogsjaren en aangevuld met eigen nummers en covers uit diezelfde tijd. De anekdotes waren soms grappig, maar sommigen ook heel pakkend. Tijdens de voorstelling werden foto's geprojecteerd zodat je echt terug in de tijd gekatapulteerd werd en zelf betrokken raakte in de verhalen van die mensen. Verhalen over hoe ze zich goed probeerden te houden tijdens de oorlog, wat hen sterk hield en over humor, die zo belangrijk was om door de oorlogstijd te komen.

Na de pauze bracht het gezelschap Berline het opmerkelijke liefdesverhaal van Emiel Devillers en Katje Matviez 'Oorlogsliefde'.
Emiel had Katja leren kennen tijdens de oorlog in Berlijn waar ze werkte in een restaurant. Tijdens de oorlog zijn ze elkaar kwijtgespeeld. Toen ze elkaar later terugvonden zijn ze getrouwd en zijn al 68 jaar gelukkig samen.

Berline bracht het verhaal over de vlucht van Emiel en Katja, aangevuld met foto's die geprojecteerd werden op groot scherm en eigen liedjes en liedjes uit de oorlogsjaren.

Bij Emiel en Katja kwamen veel emoties boven, maar ze waren zeer blij met de voorstelling. Voor hen is het een eer om dit te mogen meemaken en het is een droom die werkelijkheid wordt. Katja kan nog steeds niet geloven dat ze dit allemaal hebben meegemaakt. Hun verhaal is een verhaal van echte liefde.

Het publiek werd 2,5 uur lang ondergedompeld in de sfeer van de Tweede Wereldoorlog. Velen van de toeschouwers hadden die tijd zelf meegemaakt en de feiten waren voor hen zeer herkenbaar. De schitterende voorstelling maakte vele herinneringen los bij het publiek.
Een voorstelling die zeker de moeite waard is om te zien!

Meer info op
www.bloggen.be/berline
www.bloggen.be/borsa

De boeken 'Gaan jullie ons nu doodschieten?' en 'Oorlogsliefde' zijn verschenen bij Uitgeverij Lannoo, ‘Aanvallen’ is verschenen bij Uitgeverij C. De Vries-Brouwers.