Recensie: Zwarte Stilte - Hilde E. Gerard


De Portret-reeks is een ontroerende en hartverwarmende young-adult reeks voor lezers vanaf 13 jaar. Elk boek van deze reeks is geschreven door een bekende young-adult schrijver. Iedere schrijver geeft je een intieme blik in het hoofd en het hart van gewone, maar tegelijkertijd heel bijzondere jongeren.

 

Thema's die behandeld worden in de reeks zijn hoogbegaafdheid, autisme, hulpbehoevend en verliefd worden op een leerkracht. De thema's zijn brandend actueel en heel herkenbaar. Het gaat over jonge mensen die op één of andere manier een boodschap hebben. De bedoeling van deze reeks is om mensen te raken en om de jongeren even door de ogen van anderen te laten kijken.

Het allernieuwste boek uit de Portret-reeks is 'Zwarte Stilte' en is geschreven door jeugdauteur Hilde E. Gerard uit Turnhout.


'Zwarte Stilte' is het verhaal van de twaalfjarige Richard Moons. Richard's ouders zijn gescheiden en hij woont samen met zijn moeder.


Richard heeft altijd al geweten dat hij vermoord zou worden in bed. Volgens de psychiaters heeft hij te veel fantasie. Richard is een gevoelige jongen en voor zijn leeftijd heeft hij veel mensenkennis.
Hij lijdt aan een genetische ziekte waardoor zijn ogen slechter worden. Toch houdt hij nog van lezen en gedichten schrijven.


Wanneer hij Marlies leert kennen, het nieuwe buurmeisje die aan de overkant van de straat woont, krijgt zijn leven weer wat kleur. Marlies bezoekt haar buurjongen regelmatig en de twee hebben een innige vriendschapsband.

 

Maar dan gaat de gezondheid van Richard verder achteruit. Hij kan niet meer lopen en zit vastgekluisterd aan zijn rolstoel. Richard kijkt uit naar de bezoekjes van Marlies en hij wordt verliefd op haar.


Na een tijdje begint Marlies hem minder te bezoeken. Gelukkig kan hij nog op steun rekenen van de verpleegster Eva en van zijn oma die voor hem zorgt als zijn moeder gaan werken is.

 

Er is ook nog de nieuwe buurman die rechercheur is bij de federale politie. Die is met een onderzoek bezig naar verdwenen tienermeisjes. Richard wordt bevriend met de buurman. Door zijn beperkingen raakt Richard geïntrigeerd door het onderzoek van de verdwenen tieners.

Maar dan gaat het verder achteruit met de jongeman..

'Zwarte Stilte' is een actueel en heel herkenbaar verhaal over ziekte, vriendschap en verlies. Hoe reageer je als je het verdict krijgt dat je aan een ongeneeslijke ziekte lijdt?  En hoe gaan familie en vrienden ermee om? Meestal zijn de vrienden die je hebt plots verdwenen en sta je er alleen voor en ondervind je dat vriendschap relatief is.


Vaak weten ze niet hoe ze zich moeten gedragen in zulke omstandigheden of zijn ze bang iets verkeerd te zeggen of te doen en besluiten ze om weg te blijven. Maar op zo’n momenten is het juist belangrijk om vrienden te hebben die je steunen.


Hopelijk is dit boek een eye-opener voor vele mensen. Laat je vrienden niet in de steek als hen iets ergs overkomt. Want dan is het belangrijk dat ze op jou steun kunnen rekenen!

'Zwarte Stilte' is een ontroerend en hartverscheurend verhaal maar toch geen zwaar verhaal. Het hoofdpersonage Richard heeft ondanks zijn beperkingen gevoel voor humor en geeft gevatte opmerkingen.


Het boek is geschikt voor lezers vanaf 14 jaar en is een echte aanrader. Hou je zakdoek alvast klaar!

I
SBN: 9789462340107 - Hardcover - 173 blz. - Prijs: € 15,95 - Uitgeverij: Abimo

Klik hier voor meer info

De Portret-reeks heeft een speciale stijl. De boeken zijn één voor één pareltjes om te lezen. Ieder boek heeft een mooie hardcover met een lintje en ziet er uit als een dagboek.

Verschenen reeds in deze reeks :

Buitenbeen - Dirk Bracke
IQ 140 - Dirk Bracke en Herman Van Campenhout

Gewoon Anders - Luc Descamps
Sweet Sixteen - Dirk Bracke en Herman Van Campenhout

Banga Slet - Roger Vanhoeck