Recensie: Zigeunerbloed - Belinda Aebi


Het is zaterdag 20 juli 2013, de dag voor de opening van de 170ste Gentse Feesten. Lukas Bekaert, de interculturele bemiddelaar van de stad Gent, gaat langs bij Etienne en zijn vrouw. Zij hebben zwerfvuil in hun voortuin aangetroffen en dienden een klacht in. Het koppel is er zeker van dat de Roma-zigeuners de oorzaak zijn van alle ellende.

 

Lukas gaat bij de Roma-zigeuners langs om te bemiddelen. Hij leert al snel dat onderhandelen met de zigeuners geen gemakkelijke opdracht zal worden. Echt meewerken doen ze niet, ze voelen zich bedreigd en vrezen er voor dat ze weggestuurd zullen worden.

 

Lukas Bekaert maakt in het zigeunerkamp kennis met Iulia Drobny. Ze raken aan de praat en Iulia geeft hem haar dagboek mee, zo kan Lukas de taal beter leren. Iulia is haar dagboek beginnen schrijven wanneer ze 11 jaar geleden uit Slowakije naar België vluchtte.

 

Die avond gaat Iulia met haar vriendin Jenica naar het Polé Pole Festival. Daar raakt het Roma meisje vermist. Niemand weet waar ze is. Lukas Bekaert is zonder het te beseffen de laatste die ze gesproken heeft.


Onderzoeksrechter Maud Gelderman start samen met de speurders Max en Gijs een onderzoek naar de verdwijning van het meisje. Verschillende kennissen van Iulia krijgen vreemde sms’jes. Zelfs Lukas Bekaert krijgt geheimzinnige sms’jes, verstuurd met de gsm van de vermiste Iulia.

 

Ook Lukas raakt verwikkeld in het onderzoek. Hij gaat langs bij Rada, een van de zigeunervrouwen. Die vertelt hem dat ze de avond van de verdwijning Iulia en haar ontvoerder heeft gezien. Lukas raadt haar aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de politie. Maar Rada wil niet, ze is bang dat ze haar niet zullen geloven.

 

Onderzoeksrechter Maud Gelderman staat voor een moeilijke opdracht. Waar is Iulia Dorby en wie heeft haar ontvoerd? Maud start samen met haar team een zoektocht in de Gentse binnenstad, waar iedereen volop geniet van de Gentse Feesten..

 

‘Zigeunerbloed’ is de vijfde thriller van Belinda Aebi in de reeks rond de Gentse onderzoeksrechter Maud Gelderman. Een knap verhaal, goed geschreven en vooral spannend!

 

Elk hoofdstuk begint met een mededeling over de gebeurtenissen op de Gentse Feesten. Naast het verhaal kunnen we ook steeds fragmenten uit het dagboek van Iulia lezen en zo komt de lezer stap voor stap meer te weten over dit Roma meisje.

 

‘Zigeunerbloed’ staat garant voor bijna 300 bladzijden leesplezier. Opnieuw een fantastische thriller van Belinda Aebi. Voor de vijfde keer speelt het verhaal zich af in Gent, deze keer tijdens de belangrijkste tiendaagse van het jaar voor de stad.

 

Bij Manteau zijn reeds eerder ‘Dubbelspel’ (2010), ‘Het geluid van de stilte’ (2011), ‘Het containermeisje’ (2012) en ‘Darkroom’ (2013) van haar verschenen.


ISBN: 9789022329832 - Paperback - 296 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Manteau