Recensie: Wie klopt daar? - Bart Moeyaert


De uitreiking van de Boekenleeuw en de Boekenpauw 2013 ging op 6 april door in Oostende. Auteur Bart Moeyaert ontving er zijn zesde Boekenleeuw met zijn boek ‘Wie klopt daar?’.

De Boekenleeuw bekroont het best geschreven kinder- of jeugdboek van het afgelopen jaar.

 

‘Wie klopt daar?’ is een verrassend Sinterklaasverhaal met krachtige illustraties door Gerda Dendooven, uitgegeven bij De Eenhoorn.

Bart Moeyaert mocht de prijs, bestaande uit een trofee, een Boekenleeuwspeld en een cheque van € 10.000, feestelijk in ontvangst nemen.

 

Met ‘Wie klopt daar? heeft de 49-jarige Bart Moeyaert het eeuwenoude sinterklaasverhaal in een moderne jasje gestoken. Deze eigenzinnige versie bevat twee legenden over de heilige man: het verhaal van de drie meisjes en de bruidschat en het verhaal van de kinderen in het pekelvat.

 

Het is winter en barkoud. Een boer is op weg met paard en kar naar zijn bevroren akker. Onderweg op de gladde weg glijdt zijn paard Moos uit en moet afgemaakt worden door de slager.

Hij slacht het paard, vierendeelt het en beent het uit. De slager hoopt dat hij een stuk van het paard aan deze opdracht zal overhouden, want ook zijn gezin lijdt honger.

 

De drie dochters van de hoedenmaker komen langs. Zij proberen geld of eten te verdienen door vriendelijk en leuk te zijn. Maar tevergeefs, de meisjes worden door de slager afgewimpeld. Ook van de boer krijgen ze niks.

 

Bij de boer thuis gekomen, krijgt de slager een deel van het vlees. De drie zonen van de boer dragen het vlees naar het huis van de slager. Deze laatste heeft niet direct door dat hij bedot is. Hij heeft van de boer slechts enkele schamele botten meegekregen, het beste vlees ligt nog op de kar...

 

‘Wie klopt daar’ is een pracht van een boek, met een uitzonderlijk verhaal om over na te denken. Het boek, voor kinderen vanaf 8 jaar, bevat niet het klassieke Sint en Piet verhaal, maar wel een origineel, hedendaags verhaal.

 

De poëtische tekst van Bart Moeyaert en de unieke illustraties van Gerda Dendooven maken van ‘Wie klopt daar?’ een terechte winnaar van de Boekenleeuw 2013!

 

Uit het juryverslag:

“Door zijn sterke sfeerschepping, de setting in een desolaat winters landschap, de overheersing van koude en honger is het een erg winters verhaal geworden, met levensechte dialogen. De gruwel en het egoïsme van de personages zijn niet evident in de kinder- en jeugdliteratuur. Bart Moeyaert schildert een hard, realistisch portret zonder gratuite, gruwelijke scènes en verbloemende passages.

 

Het boek gaat niet over een echte of een valse baard, over suikergoed en autootjes. Het gaat over het goede doen, over leven en hoop brengen. Over ouders die het beste willen voor hun kinderen.

 

Wie klopt daar? geeft de goedheiligman en zijn feest hun betekenis terug. Je moet het maar doen, zo je eigen stempel weten drukken op een klassiek en zeer bekend verhaal.”

 

De tekeningen in ‘Wie klopt daar?’ zijn van de hand van Gerda Dendooven, die al vier keer de Boekenpauw won. Daarnaast kreeg ze o.m. twee Boekenpluimen, een Nederlandse Vlag &  Wimpel en de Vlaamse Cultuurprijs 2005.

 

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven werkten al eerder succesvol samen. In 2000 verscheen Luna van de boom (bekroond met de Gouden Uil) en in 2002 kwam Het beest heet Mona (bekroond met een Zilveren Griffel). In 2012 verscheen Wie klopt daar?, een eigenzinnige versie van het sinterklaasverhaal in prentenboekvorm.

 

ISBN: 9789058387981 - Hardcover - 48 blz. - Prijs: € 17,50 - Uitgeverij: De Eenhoorn

Klik hier voor meer info