Recensie: Vrouw in de rouw - Petra Possel


Bij uitgeverij Podium verscheen het boek 'Vrouw in de rouw' van auteur Petra Possel. Petra is naast schrijfster ook een bekende radiomaker. Ze presenteert de radioprogramma's ‘Kunststof’ en ‘Mangiare!’ en schrijft reisgidsen over de Antillen. Petra tekende het levensverhaal van de Antillaanse schrijver Tip Marugg op in de bundel ‘Niemand is een eiland’.

 

In het boek 'Vrouw in de rouw' schrijft ze over haar 'rouwavonturen'. Op haar negenenveertigste verliest Petra haar man Jan. De auteur schrijft haar verhaal neer in 45 korte columns over haar eerste jaar als weduwe.

 

Plotseling moet ze leven met de afwezigheid van haar grote liefde en dat valt haar zwaar. Daarbij wordt ze nog met van alles geconfronteerd: van een zoekgeraakte trouwring in het ziekenhuis tot de lachwekkende postume administratieve rompslomp. Van het kiezen van een passende grafsteen, de onvoorziene geldzorgen, over het onmetelijk gemis tot de vraag wie toch die onbekende vrouwen op de begrafenis waren.

 

Door de snedige, pure toon waarop ze haar nieuwe leven beschrijft, maakt ze haar rouw invoelbaar die meerdere lezers zullen herkennen. Als je iemand verliest zie je plots allemaal weduwen om je heen, zoals zwangere vrouwen alleen maar zwangere vrouwen zien.

Iemand dierbaar verliezen brengt heel veel pijn en verdriet met zich mee. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt. De wereld draait verder, maar hoe moet het met jou verder? Het verlies een plaats geven vraagt veel tijd. Je voelt je eenzaam en vraagt je af hoe het met jou verder moet.

 

Ook krijg je nog te maken met moeilijke situaties, plaatsen die je aan de overledene herinneren, verjaardagen, feestdagen,.. Wanneer het Petra lukt om haar leven weer op rails te krijgen wordt ze opnieuw verliefd. Maar de liefde blijkt onbereikbaar te zijn en ze moet hem loslaten...

 

'Vrouw in de rouw' is een zeer aangrijpend en emotioneel boek met een lach en een traan.

Iedereen kent wel een weduwe of een weduwnaar. Als buitenstaander kan je je niet voorstellen hoe zwaar het verlies van een partner valt. Pas als je er zelf mee geconfronteerd wordt, weet je hoe hard het is om je partner te verliezen.

 

Het verhaal is door de humor die er in gebracht is geen zwaar verhaal geworden.  Een herkenbaar verhaal dat een troost en houvast kan zijn voor mensen die net zoals Petra ook iemand dierbaar verloren zijn.

 

ISBN 9789057595943 - Paperback - 136 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Podium

 

Klik hier voor meer info