Recensie: Vrijdag is de hel minder heet - Vera Van Renterghem


‘Vrijdag is de hel minder heet’ van auteur Vera Van Renterghem gaat over Sajid en Thara, twee tieners die in Brussel wonen en een evenwicht proberen te vinden tussen de Turkse cultuur, die ze van thuis uit meekregen, en de Westerse cultuur waarin ze zijn opgegroeid.

 

Elk jaar gaat de 14-jarige Sajid met zijn vader naar Istanbul op reis. Ze gaan er naar de moskee en vader koopt in de stad tapijten voor zijn winkel in Brussel.

Vader is een streng man die geen tegenspraak duldt. Zijn wil is steeds wet. Hij is fier op zijn oudste zoon Kardal, die imam wil worden.

 

Alles gaat er zijn gewone gang voor de vader en zijn zoon in Turkije, tot vader te horen krijgt van Fazil, de kruidenier, dat zijn 16-jarige dochter Thara verliefd is op een Belgische jongen. Vader en Sajid vertrekken halsoverkop terug naar België, want wat Thara doet is een grote schande voor de familie, althans toch volgens vader.

 

Terug thuis in Brussel komt het tot een hevige ruzie tussen Thara en haar vader. Thara vindt dat ze niks misdaan heeft en schreeuwt haar onschuld uit. Om de eer van familie te zuiveren gaat vader op zoek naar een goede huwelijkspartner voor zijn dochter.

 

Tijdens de daaropvolgende ruzie loopt Thara weg van huis. De familie gaat op zoek naar haar maar ze blijft onvindbaar. Vader is zo erg geshockeerd dat hij zijn zoon een geweer geeft. Sajid moet zijn eigen zus doden, en wel op vrijdag, want dan is de hel minder heet…


Sajid weet niet wat gedaan. Moet hij zoals steeds luisteren naar zijn vader? Zal hij raad vragen aan zijn moeder of aan zijn oudere broer Kardal? Of zal hij zijn hart volgen?

‘Vrijdag is de hel minder heet’ is een prachtige jeugdroman over vriendschap en cultuurverschillen, een meeslepend verhaal dat je doet nadenken.

 

Vera Van Renterghem heeft met ‘Vrijdag is de hel minder heet’ opnieuw een pareltje afgeleverd. Een verhaal zo uit het leven gegrepen.

 

Naar aanleiding van het verschijnen van ‘Vrijdag is de hel minder heet’ hadden we een gesprekje met Vera Van Renterghem.

 

Waarom heb je gekozen om over een Turks gezin in Brussel te schrijven?

 

“Men vraagt me vaak waarom ik over moslimjongeren schrijf.  Mijn antwoord is dan: Waarom niet?  We leven in een multiculturele wereld en voor mij is het evident dat elkeen een hoofdpersonage kan zijn, ongeacht de kleur, de cultuur, de religie, de achtergrond.”

 

Ken je zelf zo een gezin? Is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

 

Ik heb verschillende Turkse vrienden, maar geen van hen heeft te maken met de situatie waarover het boek gaat.  Het verhaal is wel gebaseerd op ware feiten die ik vanuit de media had vernomen.  

 

Ook in mijn woonplaats Leuven was er ongeveer twee jaar geleden een geval van eremoord geweest. Ik was in het bos van Heverlee en vond er toevallig de herdenkingsplek waar het meisje werd vermoord. Ik was zo getoucheerd dat ik besloot haar stem te zijn.  

 

Het verhaal in 'Vrijdag is de hel minder heet' is niet specifiek haar verhaal geworden, maar wel een verhaal over je evenwicht vinden in de multiculturele wereld en een verhaal over jezelf blijven onder alle omstandigheden.  Ik vond het belangrijk dat dit boek dit ruimer thema had omdat ik geen boek over religie wilde maken, maar een boek over mensen.  Het is uiteindelijk een verhaal geworden dat voor iedereen geldt.  Willen we niet allemaal onszelf blijven?

 

Ben je zelf op onderzoek getrokken om de gewoontes van een Turks gezin beter te leren kennen?

 

Absoluut.  Het was voor mij van essentieel belang om hun gewoontes goed te leren kennen.  Het werd een zalige zoektocht.  Ik leerde veel mensen kennen, niet alleen Turkse jongeren en ouderen, maar ook hulpverleners, leerkrachten en een massa aan andere mensen.  Ik was vaak erg geraakt door hun oprechte verhalen.

 

Het kan niet duidelijk genoeg benadrukt worden dat wederzijds respect het basisprincipe is om een interculturele wereld slaagkansen te geven.  Omdat ik heel zeker van mijn zaak wilde zijn heeft een Islamologe het boek voor mij overlezen en goedgekeurd.


ISBN 9789044821857 - Hardcover - 160 blz. - Prijs: € 15,95 - Uitgeverij: Clavis

‘Vrijdag is de hel minder heet’ is geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.