Recensie: Vicky & John - Louis van Dievel


Bij uitgeverij Vrijdag verscheen ‘Vicky en John’, de tiende roman van Louis van Dievel.

 

Vicky en John wonen in een ruime woning met tuin op de Kattenberg in Kasterlee. John Boonen is 54 en cultuurfunctionaris bij de gemeente Kasterlee. Vicky Van Gorp is 53 en godsdienstlerares in een katholieke school.

 

Ze hebben vier kinderen: Jonas, Jack, Lilly en Tommy. De jongste zoon Tommy is juist het nest uitgevlogen met een spetterend feest. Hij is gaan samenwonen met zijn vriend Carl. Vicky en John genieten ten volle van hun nieuw leven dat vol zit met nieuwe uitdagingen en hun opnieuw verworven vrijheid. Alles kan en alles mag. Tijdens een vrijpartij op de keukentafel staat hun oudste zoon Jonas opeens aan de achterdeur.

 

Jonas is getrouwd met Tania en zoekt onderdak voor zijn vriendin, Betty, een coiffeuse uit Lichtaart. Betty mag bij Vicky en John komen wonen. Die dachten dat dit tijdelijk was, maar dit is nog maar het begin...

 

Eén voor één hebben de kinderen een probleem en komen opnieuw thuis wonen. Voor Vicky en John het goed beseffen geven ze onderdak aan een hele kolonie. Want de kinderen brengen niet alleen hun kinderen mee, maar ook huisdieren en hun vrienden en hun nieuwe partners. Ook werden ze min of meer verplicht om onderdak te verlenen aan een wildvreemde jongen. Zelfs de vrienden van Jack , drie treinfanaten hebben een kamer ter beschikking waar ze ongestoord met hun Märklin modeltreinen kunnen spelen. In één klap zijn Vicky en John hun privacy helemaal kwijt.

 

Tijdens de zomer verandert hun tuin in een camping. Zoveel mensen bijeen zorg natuurlijk voor hilarische taferelen, maar ook de spanningen blijven niet uit. Want wrijvingen en felle ruzies steken de kop op. En de buren die zijn ook niet gelukkig met de gang van zaken.

 

Maar aan het eind van de zomer slaat het noodlot toe en wordt alles wat voorheen gebeurd is onbelangrijk…

 

Louis van Dievel is een Vlaams journalist, schrijver en zaakvoerder van Van Dievel Consulting. Louis van Dievel heeft al een hele reeks romans op zijn naam staan.

 

Als schrijver werd hij bekend met het boek ‘De Pruimelaarstraat’, waar hij mee prijkte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs . Later is het boek ook bewerkt tot een toneelstuk door het theatergezelschap ‘t Arsenaal uit Mechelen. Zijn roman ‘Hof van Assisen’ werd bekroond met de  Knack Hercule Poirotprijs 2012 en werd genomineerd voor de Diamanten Kogel. In 2013 verscheen ‘Het Gewemel’.

 

‘Vicky en John’ is een mooie uitgave met een hard cover. Op de cover staat een keuken uit de seventies, wat je meteen al in de sfeer brengt. Want het verhaal speelt zich deels af in het heden, het wel en wee en de hedendaagse beslommeringen, en deels in de jaren 70, meer bepaald in de Kempen waar Vicky en John hun jeugd beleefden. Aan bod komen  onder andere de botsingen die ze hadden met hun ouders en het verhaal van de rockgroep Long John B & The Bobcats uit Kasterlee, de groep die helaas haar afspraak met de geschiedenis miste.

 

De romans van Louis van Dievel zijn vooral bekend van de donkere zwarte verhalen. Maar ‘Vicky en John’ is een komische roman een dramatisch tintje. Het verhaal is actueel en zal bij vele lezers bekend in de oren klinken. Iedereen kent wel een koppel waarvan de kinderen het huis uit zijn en om de een of andere reden terug thuis komen wonen.

 

De personages zijn allemaal gewone mensen en als lezer krijg je ook het gevoel van de verandering van de tijd en van de mensen door de jaren heen. Je voelt zo de sfeer van de jaren 70.  

 

‘Vicky en John’ is een grappig en plezierig verhaal, ook al kent het een dramatisch einde. En dit allemaal geschreven op een excellente manier zoals alleen Louis van Dievel dit kan, een vlotte schrijfstijl, prachtig verhaal en personages die tot leven komen. Het is altijd een plezier om boeken van deze auteur te lezen. Een echte aanrader!

 

ISBN: 9789460012884 - Hardcover - 352 blz. - Prijs: 22,50 - Uitgeverij: Vrijdag