Recensie: Veroverd door Columbus ~ Boudewijn Büch achterna - Godfried Vranken


Boudewijn Büch heeft iets met Columbus, dat is algemeen geweten. Hij heeft een soort van relatie met de in 1451 geboren wereldreiziger. Door het schrijven van talrijke boeken en de negendelige televisiereeks over Columbus heeft Büch een zeer hechte band opgebouwd met de zeevaarder.  Kortom, Boudewijn is verslaafd aan Christoffel Columbus.

Ook Godfried Vranken is sinds 2004 geïnteresseerd in Columbus. Vranken zocht een boek uit de reeks ‘Hollandia Zee Geschiedenis’, waarin Boudewijn Büch een bijdrage had geleverd.
Godfried vond het boek in december 2004 en sinds die dag wou de auteur alles over de wereldberoemde zeevaarder weten.

‘Veroverd door Columbus - Boudewijn Büch achterna’  gaat over wat Boudewijn Büch met Columbus overkomen is en over de belevenissen van Godfried Vranken met Christoffel Columbus.

Het boek start met een overzicht van het leven van Columbus. Zo komen we meer te weten over o.a. zijn jeugd, huwelijk, kinderen, maîtresse en uiteraard zijn expedities.

Dan gaat de auteur dieper in op vragen zoals Waar heeft Columbus gewoond?, Waar ligt hij begraven? en Hoe is de verhouding tussen Büch en Columbus tot stand gekomen? Hoe kan je een verhouding hebben met iemand die al vijf eeuwen dood is?

‘Veroverd door Columbus - Boudewijn Büch achterna’  is een prachtig boek waarin je als lezer meer te weten komt over de grote ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Hoewel er al ontelbare boeken over verschenen zijn is de figuur Columbus nog voor velen onbekend.

Het boek, dat voorzien is van 19 afbeeldingen, is een meeslepend en boeiend boek dat er dankzij de interesse van beide auteurs in de fascinerende wereld van de wereldzeevaarder tot stand is gekomen.

Als afsluiter citeer ik een fragment uit het boek waarin blijkt hoe zowel Büch als Vranken geboeid zijn door de figuur Columbus:

Boudewijn Büch had nogal wat met Columbus. Tussen hem en de zeevaarder ontwikkelde zich een complexe relatie. Hij probeerde er vergeefs uit te ontsnappen, maar het was een verstrengeling waaruit Boudewijn Büch zich niet meer kon losmaken. Met mij is het ook zo gegaan. Eigenlijk vind ik het niet erg dat ik daar soms ‘s nachts van wakker wordt. - Godfried Vranken.

ISBN: 9789461531520 - Paperback - 248 blz. - Prijs: € 18,95 - Uitgeverij: Aspekt


Meer info op http://www.veroverddoorcolumbus.nl/ of via http://www.uitgeverijaspekt.nl