Recensie: Verborgen - Adri van Beelen


'Verborgen' begint met een proloog. Martijn komt net thuis. In het huis is het ongewoon stil en zijn vrouw Sophie vindt hij nergens. Op de bovenverdieping staat de deur van de kinderkamer wijd open, wat heel ongewoon is. Deze kamer is voor hem verboden terrein. Martijn maakt van de afwezigheid van zijn vrouw gebruik om een kijkje te nemen in de kamer. Plots staat Sophie achter hem en het laatste wat Martijn voelt in een doffe pijn in zijn achterhoofd...

Het verhaal
Na de poging tot doodslag op Martijn is Sophie ontoerekeningsvatbaar verklaard en is ze opgenomen in een gesloten instelling. Enkele maanden later is Martijn op weg naar de kliniek om Sophie voor de eerste keer te bezoeken. Martijn weet niet wat hij moet verwachten.

 

Wanneer hij arriveert heeft hij eerst een gesprek met Henk Latour, de behandelende arts van Sophie. Voor de dokter is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie over Sophie te verzamelen.

 

Martijn begint zijn verhaal te vertellen met de eerste ontmoeting toen hij een interbellum bezocht als kunsthistoricus in Parijs. Hij vertelt de arts dat ze een jaar na hun huwelijk verhuist zijn naar Alcoutim dat gelegen is in het uiterste oosten van de Portugese Algarve. Martijn was bezig aan een kunst- en cultuurhistorisch boek over de Algarve.

 

Hij verrichtte daar een uitgebreid onderzoek naar kunsthistorische schatten en was op zoek naar het azulejo tableau met als titel 'De liefhebbende moeder'. Azulejos vind je in Portugal op vele muren van gebouwen. Azulejos zijn keramische tegels waarop in blauwe verf verschillende soorten taferelen geschilderd zijn.


Hij vertelt over de mooie periode, maar ook over de pijnlijke gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld. Over hun dochter Eva, die kort na de geboorte overleed en hun terugkeer naar Nederland. Deze informatie is voor de arts belangrijk om Sophie te helpen en te achterhalen wat de oorzaak is van haar daden en welke gebeurtenissen haar vreemde gedrag van de laatste jaren verklaren.

Enkele weken na het gesprek met de arts kreeg Martijn een telefoon uit Portugal. Hij moest terugkeren om zijn boek te kunnen afwerken. In Portugal wordt Martijn geconfronteerd met het verleden...

'Verborgen' is de allernieuwste roman van Adri Van Beelen. Adri Van Beelen is journalist en schrijver en is geboren en getogen in Katwijk. Al meer dan twintig jaar schrijft hij verhalen. Hij publiceerde eerder in de Brakke Hond, won in 2007 de Piet Paaltjens-prijs en daarnaast diverse verhalen-wedstrijd. Vorig jaar nam hij de stap naar literair proza met zijn veelgeprezen debuutroman 'Céleste' het verhaal over een vrouw die voorstelt aan haar man om vreemd te gaan.

'Verborgen' gaat over een vrouw met een sterke kinderwens en een man die geen kinderen wil. Een situatie die uit het leven gegrepen is. Vele koppels krijgen met deze situatie te maken, maar hoe ga je daar mee om?


Deze psychologische roman is een aangrijpend liefdesverhaal over Martijn en Sophie. Ze hebben een sterke liefdesrelatie. Wanneer Sophie zwanger wordt heersen er gemengde gevoelens bij het koppel. Hun dochter Eva overlijdt kort na de geboorte en Martijn en Sophie groeien uit elkaar. De schrijver ontknoopt de geschiedenis van Martijn en Sophie op een meesterlijke wijze en onthult de hartverscheurende keuzes die ze in hun leven moesten maken.

'Verborgen' is pareltje, een echte pageturner en zindert nog lang na in het hoofd van de lezer.

 

ISBN: 9789460681455 - Paperback - 256 blz. - Prijs: € 15,00 - Uitgeverij: Marmer