Recensie: Van Louise-Marie tot Mathilde - Brigitte Balfoort, Lieve Beullens, Misjoe Verleyen & Mark Van den Wijngaert


Bij uitgeverij Houtekiet is er ‘Van Louise-Marie tot Mathilde’ verschenen, een boek over de zeven koninginnen van België. Het boek is geschreven door Brigitte Balfoort, Lieve Beullens, Misjoe Verleyen en Mark Van den Wijngaert.


‘Van Louise-Marie tot Mathilde’ zet de echtgenotes van onze Belgische koningen in de spotlights.

Want er bestaan vele verhalen en mythes over hen: Wie zijn ze? Hoe zijn ze de echtgenote van de kroonprins of de koning geworden? Wat is hun familiale achtergrond en wat is hun taak?


Het boek is ingedeeld in acht hoofdstukken. De zeven koninginnen worden uitgebreid voorgesteld. De auteurs schetsen via brieven, memoires, getuigenissen en relevante studies een beeld van de vrouwen achter de Belgische koningen. Dankzij de interessante weetjes, aangevuld met prachtige foto’s, krijgt de lezer een waarheidsgetrouw portret over onze koninginnen.


Ook is er een hoofdstuk besteed aan Lilian Baels, die in 1941 huwde met koning Leopold III, maar nooit koningin werd. Ze kreeg de titels prinses van Retie, hertogin van Saksen en prinses van Saksen-Coburg-Gotha.


‘Van Louise-Marie tot Mathilde’  is een prachtig boek dat zeker de vele sympathisanten van het koningshuis zal aanspreken. Een boek met vele boeiende verhalen over de vrouwen die meestal in de schaduw staan van hun echtgenoot. Het is een mooi, verzorgd boek dat vlot leest en ons een andere kijk geeft op de geschiedenis van de Belgische monarchie.


Wist je dat…

Louise-Marie niet veel geluk kende in haar leven reeds op haar 38ste stierf?

Elisabeth de meest kleurrijke Belgische vorstin ooit is

Astrid door haar korte leven een mythe werd

Paola voor velen de onbegrepen koningin is

Het succes van koning Filip grotendeels te danken is aan koningin Mathilde


ISBN: 9789089243126 - Paperback met flappen - 280 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Houtekiet