Recensie: Van hel tot hemel - Madina Hamidi


In ‘Van Hel tot Hemel’ vertelt Madina Hamidi haar aangrijpend levensverhaal. Haar verhaal begint in 1996 in Kaboel, Afghanistan. Madina woont samen met haar ouders, broers en zussen in de hoofdstad. Ze beleeft er een rustige jeugd tot de dag dat de Taliban aan de macht komt.

 

Het leven van de negenjarige Madina en haar familie verandert plots helemaal. Ze mag niet meer naar school, haar vader blijkt totaal veranderd te zijn en wanneer vrouwen en meisjes naar buiten komen, moeten ze gekleed zijn in een boerka. Verder zijn televisie en radio verboden.

 

Madina krijgt thuis privéles en vult verder haar tijd met lezen. Ze droomt ervan om later zangeres of dichter te worden. Haar leven wordt nog meer een hel wanneer haar vader vermoord wordt door de Taliban. Ook haar 13-jarige broer en haar beste vriendin Nasera verdwijnen plotseling.

 

De familie besluit te vluchten uit Afghanistan. Na omzwervingen langs o.a. Tsjechië belandt haar moeder met haar vijf kinderen in België, waar er asiel wordt aangevraagd en verkregen.


Ondanks de vele tegenslagen die Madina te verwerken heeft gekregen, besluit ze toch om het beste van haar leven te maken en start haar studies in België. Ze behaalt verschillende diploma’s, spreekt zeven talen, wordt in 2010 Miss Diamant en vertegenwoordigt in 2012 ons land op de Miss Earth-verkiezing. Madina maakt het ook waar als auteur, filmactrice en zangeres.

‘Van Hel tot Hemel’ is een aangrijpend levenverhaal over een bewonderingswaardige vrouw die, ondanks de vele tegenslagen, een fantastische carrière en leven wist uit te bouwen. Het is een verhaal over tegenslagen, ellende, wanhoop en verdriet, maar ook over hoop, vreugde en geluk.

 

‘Van Hel tot Hemel’ is een boek dat vlot leest en waarvan je na het lezen alleen maar bewondering voor Madina kunt hebben. Hoe een hel toch een sprookje kan worden. Madina laat zien dat ondanks alle tegenslagen van de wereld toch alles mogelijk blijft, zolang je maar blijft hopen.

 

We kunnen Madina Hamidi alleen maar het allerbeste wensen voor het verdere verloop van haar leven, dat ze voorgoed deze zwarte bladzijden uit haar leven kan verbannen en dat al haar dromen in de toekomst mogen uitkomen.

 

ISBN: 9789022328569 - Paperback -  261 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Manteau

 

Klik hier voor meer info