Recensie: Twee Antwerpse Diamantairs - Marcel Sluszny


'Twee Antwerpse Diamantairs' van Marcel Sluszny gaat over het leven van Philippe De Leon, een man met een zeer opmerkelijk verhaal die gefolterd en vernederd werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en later een geslaagde carrière had in de diamandwereld.

Het verhaal begint in 1939, wanneer Philippe als dienstplichtige gemobiliseerd werd door het Belgische leger. In mei 1940 vielen de Duitsers België binnen en werd hij als krijgsgevange naar Duitsland gevoerd, waar hij enkele maanden verbleef.

Terug thuis begonnen de Duitsers jacht te maken op de joodse bevolking. De auteur beschrijft nauwkeurig hoe de Duitse SS, met de hulp van de Vlaamse SS, de joden op een gruwelijke wijze oppakten en mishandelden. Zelf kon De Leon onderduiken.

Philippe was vaderlandsgezind en haatte de Duitsers. Hij hielp de ondergedoken joden en de ontsnapte geallieerde militairen vluchten. Maar na een tijdje werd hij zelf opgepakt en belandde hij in een gevangenis in Brussel waar hij op een gruwelijke wijze gemarteld werd omdat hij zijn kameraden niet wou verraden.
Uiteindelijk belandde hij in Auschwitz, waar hij wonder boven wonder levend uitkwam.

Philippe herstelde thuis van de onmenswaardige toestanden die hij had meegemaakt in het concentratiekamp. Toevallig kwam hij in contact met Jacques Livornese, een man die hij in 1940 over de grens naar Spanje had gesmokkeld.

Jacques, die intussen een succesvol diamantair was geworden, was zo blij Philippe terug te ontmoeten dat hij hem een job aanbood in zijn bedrijf.

De twee werden echte vrienden en Philippe werd al snel de rechterhand van Jacques. Ze deden samen voltreffelijke zaken en voor Philippe ging er een nieuwe wereld open. Eindelijk lachtte het leven hem toe, na al de ellende die hij had gekend tijdens de oorlog.
De twee deden zaken over de hele wereld. Zo belandden ze in Italië, waar ze Irena leerden kennen. Philippe werd verliefd op Irena, een gewezen gedeporteerde die als één van de weinigen de hel van Ravensbrück overleefde.

Samen beleefden ze een romantische tijd. Maar Irena kon, integenstelling tot Philippe, haar verleden niet achter zich laten..

'Twee Antwerpse Diamantairs' is een aangrijpend boek over de gruweldaden van de Nazi's, die jaren later nog steeds voor nachtmerries zorgen voor de overlevenden. Het is een echt wonder dat Philippe De Leon de oorlog heeft overleefd en uitgegroeid is tot een zeer succesvol zakenman. Het is onwaarschijnlijk waar hij de kracht vandaan haalde om toch door te zetten.

Een boek dat zeker aan te raden is, een levensverhaal dat aanzet tot nadenken. Een boek dat iedereen zou moeten lezen over de gruweldaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, de zaken die daar gebeurd zijn mogen nooit vergeten worden.

Een boek om stil van te worden


ISBN: 9789081685351 - Paperback - 320 blz. - Prijs : 19.50€ - Uitgeverij : Les îles, distributie door EPO
Klik hier voor meer info