Recensie: Dwarsligger nr.172: Trots en Vooroordeel - Jane Austen


‘Trots en Vooroordeel’ is de Nederlandse vertaling van 'Pride and Prejudice', een roman van de Britse schrijfster Jane Austen, die verscheen in 1813.


Deze beroemde roman, die al vele malen succesvol verfilmd is, is nu verkrijgbaar als Dwarsligger. Voor wie een Dwarsligger nog niet kent,

een Dwarsligger is een compleet boek in een handzaam formaat: net zo klein en licht als een mobiele telefoon en 100% leesbaar. Ideaal voor onderweg, op vakantie en in bed.


Het verhaal speelt zich af rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw, de tijd dat rangen en standen nog belangrijk waren. Het gezin Bennet uit de Engelse middenklasse heeft vijf dochters: Elizabeth, Jane, Mary, Chaterine en Lydia. De moeder van het gezin is op zoek naar een goede partij voor haar dochters. Ze probeert om al haar dochters te laten trouwen met welgestelde mannen, omdat hun vader zijn eigendommen alleen kunnen geërfd worden door een mannelijke erfgenaam. Die zijn er niet en zijn erfenis zal dus ten deel vallen aan een neef. De vader moet niks weten van de plannen van zijn vrouw en ergert zich aan haar gedrag.

Wanneer de moeder verneemt dat er een rijke jongeman Charles Bingley en zijn vriend Darcy  hun intrek hebben genomen op het landgoed Netherfield, niet ver van hen, denkt ze dat Charles een goede partij is voor haar dochter Elizabeth.

De zussen gaan naar het bal in Meryton en ook Charles Bingley en Darcy zijn van de partij. Jane voelt zich onmiddellijk aangetrokken door Charles.

Willian Collins, de neef die de erfenis van de Bennet's zal ontvangen, vraagt Elizabeth ten huwelijk. Het geluk van hun moeder kan niet op. Maar de knappe en intelligente Elizabeth wijst hem af, ze wil haar echtgenoot zelf kiezen. Haar vader trekt partij voor haar, maar haar moeder is er niet over te spreken.

Jane wordt verliefd op Charles en Elizabeth ergert zich aan Darcy, die nogal arrogant is.
Charles vertrekt plotseling en Jane is wanhopig. Ze denkt dat Charles' zuster achter zijn plotse vertrek zit, maar het blijkt  dat Mr. Darcy erachter zit.

Onverwachts doet Mr. Darcy Elizabeth een huwelijksaanzoek. Maar Elizabeth gaat niet in op zijn aanzoek. Darcy heeft het leven van haar zus Jane geruïneerd.
Wanneer Elizabeth rondreist met haar oom en tante, gaan ze op bezoek in het landhuis Pemberley, waar Darcy woont.
Darcy komt plots thuis, hij is erg attent en stelt een ontmoeting voor met zijn jongste zuster. Elizabeth ontvangt een brief van Jane en het drietal keert terug naar huis.

Dan keert Charles en zijn zusters samen met Darcy terug naar zijn landgoed Netherfield. Wanneer Charles Jane terug ontmoet vraagt hij haar ten huwelijk. Ondertussen heeft Elizabeth beseft dat ze Darcy verkeerd beoordeeld heeft. Maar kan hij de trots naast zich neerleggen?

'Trots en vooroordeel' is een klassieker die je moet gelezen hebben. Een boek over de beroemdste liefdesgeschiedenis in de wereldliteratuur om lekker in weg te dromen. En als Dwarsligger handig om mee te nemen en te lezen, het past in je handtas en zelfs in je broekzak of binnenzak. 

Deze Dwarsligger werd vertaald naar het Nederlands door Anelies Roeleveld en Margret Stevens.

ISBN: 9789049801823 - 718 blz. - Prijs: € 12,50 - Uitgeverij: Dwarsligger
Klik hier voor meer info