Recensie: Troep - Ilse Bos


In ‘Troep’ van Ilse Bos maken we kennis met 13 kinderen die wonen op de Blauwtje, een woonboot.


Pola woont er samen met Wanja, Vladimir, Wally, Aznar, Knut, Wolke, Mo, Hidde, Nillem, Trijn en de tweeling Flip en Tuitje. Het zijn geen broers of zussen van Pola maar bijna allemaal Moeilijk Plaatsbare Gevallen, door het Zorgbureau aan haar moeder Taatje toevertrouwd.

Maar de waarheid is, Taatje is nooit thuis. Ze reist de wereld rond op zoek naar haar man Willem. Dat de kinderen alleen op de woonboot leven, is een goed bewaard geheim.


Het verhaal begint wanneer Pola op een dag bij mevrouw Wijfjes en de directeur van school moet komen. Ze maken zich zorgen om Pola, haar moeder is al twee jaar niet op school geweest en haar vader zelfs nog nooit.


Als moeder of vader morgen niet naar school komen, komt het Zorgbureau zelf naar hen thuis. Want de taak van het Zorgbureau is dat alle kinderen een Gelukkig en Veilig bestaan leven.


Een groot probleem voor Pola en de 12 anderen. Als mevrouw Wijfjes op huisbezoek zal komen, ontdekt ze de waarheid en zullen de kinderen verspreid worden over opvanggezinnen door het land en zouden ze elkaar nooit meer zien.


Om tot een oplossing te komen houden de 13 een broertjes- en zusjesberaad. Wanja heeft een reuze idee, er moet een vader gezocht worden die naar het Tienminutengesprek op school kan gaan. Eén probleempje: niemand van de kinderen weet waar zijn of haar vader uithangt.

Plots krijgen de 13 hulp vanuit een onverwachte hoek...


‘Troep’ is een zeer leuk verhaal over en voor kinderen. Laat je meeslepen met dit verhaal over de knotsgekke avonturen van Pola en de anderen. De auteur weet perfect de sfeer en de situaties te omschrijven, je voelt je als lezer als het ware zelf een van de 13 kinderen.

Spanning, avontuur en vooral humor troef in dit uitstekend boek.


Ilse Bos (1966) werkte als journalist en onderwijzeres. In 2008 won ze met haar korte verhalen een Hollands Maandblad Schrijversbeurs. Met ‘Troep’ maakt Ilse haar debuut als kinderboekenschrijfster.

Zeker het vermelden waard zijn de prachtige illustraties in het boek van Linde Faas.


ISBN: 9789047705406 - Gebonden  - 320 blz. - Leeftijd: Vanaf 10 jaar - Prijs: € 16,95 - Uitgeverij: Lemniscaat

Klik hier voor meer info