Recensie: Tour de France, Tour des Belges - Stijn Vanderhaeghe


Ook dit jaar haalden de Belgen niet de grootste successen in de Ronde van Frankrijk, in het verleden was dat wel anders. Landgenoten wonnen in de loop van de geschiedenis zowat alles wat er te winnen valt.

 

Stijn Vanderhaeghe bundelt met zijn nieuwste boek ‘Tour de France, Tour de Belges’  de Belgische hoogte- en dieptepunten in Frankrijks mooiste.

 

Enkele hoogtepunten uit het boek:

 

  • Een overzicht van de Belgische eindwinnaars. Van Olide Defraye, de eerste Belgische Tourwinnaar in 1912 tot de tot op heden laatste Belgische winnaar Lucien Van Impe in 1976. Tien verschillende landgenoten wonnen de Gele trui.

  • In 1953 doet de Groene Trui zijn intrede in de Tour. 14 verschillende landgenoten wonnen het eindklassement van de punten. Freddy Maertens won zelfs drie keer de Groene Trui.

  • Verder nog interviews met Groene Trui-laureaten Eric Vanderaerden, Eddy Planckaert en Tom Boonen.

  • Geen Tour de France zonder de Kannibaal Eddy Merckx die de Ronde maar liefst vijf keer won. Uiteraard mag Eddy niet ontbreken in dit prachtig boek. Merckx won werkelijk alles. Gele trui, Groene trui, ritzeges, kortom Eddy was oppermachtig.

  • Lucien Van Impe is al 37 jaar de laatste Belgische eindwinnaar. Ook hij krijgt een plaatsje in ‘Tour de France, Tour de Belges’. Lucien is tevens met zijn 15 deelnames, en alle 15 uitgereden!, Belgisch recordhouder wat deelnames aan de Ronde van Frankrijk betreft.

  • Wim Vansevenant was gespecialiseerd in het ‘winnen’ van de rode lantaarn, de laatste plaats in de Ronde. Wim was in 2006-2007 en 2008 laatste in ‘s werelds grootste rittenwedstrijd en oogstte daarmee op zijn manier succes.

  • Niet alleen successen, ook de andere kant van de medaille komt aan bod in het boek van Stijn Vanderhaeghe. Van ‘Peerke’ Pollentier in 1978, een politieagent die droom van Wilfried Nelissen aan diggelen slaat tot de gebroken schouder van Jurgen Van den Broeck.

 

‘Tour de France, Tour de Belges’ is een boek vol interessante weetjes en feiten dat zeker elke wielerliefhebber zal interesseren. Een boek dat zich onderscheidt van alle andere boeken over de Tour.

 

Het leest vlot en bevat naast vele foto’s, interessante lijstjes van de prestaties van onze landgenoten en leuke anekdotes.

 

“Dat godvers kalf! Wat een kieken was me dat,jong”, Eddy Planckaert

“Een stukje plakband en een balpen. Dat was mijn geheim”, Freddy Maertens

“ Zelfs de Duitse televisie kwam langs. Ik dus maar antwoorden in dat typisch ‘Jean-Marie Pfaff-Duits’, terwijl Marc Coucke een paar meter verderop bijna niet meer bijkwam van het lachen”, Wim Vansevenant

“Misschien laten ze mij wel rijden, dacht ik...”, Jelle Vanendert

 

Stijn Vanderhaeghe is journalist bij Menzo, een magazine dat zich vooral toespitst op sport en lifestyle. Hij is auteur van verschillende sportboeken, zoals De Ronde en De Olympiërs 1900-2012.

 

ISBN: 9789401410335 - Paperback - 176 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo

Klik hier voor meer info