Recensie: The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald


Ontdek de magie van verhalen in het Engels. Ken je nog maar enkele woorden Engels of ben je al een ware talenknobbel die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Dan is de ELI Readers-reeks zeker iets voor jou.


Taalexperts herschreven literaire klassiekers, intensief rekening houdend met de originele schrijfstijl. De covers en de illustraties zijn van de hand van internationaal gereputeerde vormgevers en illustratoren.


Elk boek heeft een niveau op basis van het Europees Referentiekader (ERK) en bevat een audio-cd, met het verhaal ingelezen door een native spreker. De reeks bestaat uit 3 niveaus: Basisonderwijs, Secundair onderwijs en Volwassenen onderwijs. Deze niveaus worden nog eens opgedeeld in niveaus van starter(AO) tot vaardige gebruiker (C2).

Wat betekenen de niveaus?
AO : starter
A1 : beginnende lezers
A2 : basisgebruikers
B1 en B2 : onafhankelijke gebruiker
C1 en C2 : vaardige gebruiker

Welk niveau is geschikt voor welke lezer?
Basisonderwijs  AO/A1
secundair onderwijs : A1 tot B2
volwassenenonderwijs: A1 tot C2

Het gebruik van de boekjes is heel eenvoudig. Je selecteert niet alleen op basis van het ERK-niveau, maar ook op basis van het aantal kernwoorden, het aantal bladzijden en het thema of het onderwerp.


De verhalen zijn gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Je vindt een verklarende woordenlijst voor het begrijpen van de moeilijke woorden. Na elk hoofdstuk vind je een paar pagina's oefeningen:  woordenschat, spreken, grammatica en luisteroefeningen. Deze pagina's bevatten oefeningen na het lezen, maar ook oefeningen ter voorbereiding van het volgend hoofdstuk.


Met de audio cd kan je het verhaal per hoofdstuk herbeluisteren en de luisteroefeningen oplossen.


Bij de boekjes voor oudere lezers vind je achtergrondinformatie over de auteur. Ze bieden ook handvatten voor verdere uitdieping van het boek op vlak van geschiedenis, sociologie, economie, filosofie, wetenschappen,..


De boekjes zijn geschikt voor iedereen die graag boeken in een vreemde taal leest, of zijn taal wil bijschaven. De oefeningen zorgen ervoor dat je het verhaal volledig begrijpt.

De leesboeken van ELI kunnen besteld worden in de betere boekhandel. De prijzen variëren tussen de 8,95€ en de 11,95€. Een overzicht van alle titels kan je vinden op www.abimo.net 

Vanaf nu zijn er nieuwe titels beschikbaar in de reeks Engelstalige boekjes. Eén van de titels in niveau C1 is 'The Great Gatsby'.

'The Great Gatsby' is een roman van de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. Dit verhaal is maar liefst vijf keer verfilmd. De laatste keer werd The Great Gatsby verfilmd door Baz Luhrman met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol van Jay Gatsby.


The Great Gatsby is een verhaal over rijkdom en ware liefde. Het verhaal speelt zich af in Amerika gedurende de zomer van 1922. Deze periode wordt ook de roerige jaren twintig genoemd.

Het verhaal wordt verteld door Nick Carraway. Nick behaalde zijn diploma aan de Yale universiteit in 1915. In 1922 verhuist hij naar Amerika  om er aan de slag te gaan in de financiële wereld als obligatiehandelaar. Samen met een werkmakker huurt hij een huis in de rijke buurt West Egg in Long Island. Maar het bedrijf stuurt Nick's huisgenoot naar Washington en blijft hij alleen achter in het huis.

Zijn buurman is de rijke en mysterieuze Jay Gatsby. Hij heeft gediend in de Eerste Wereldoorlog en staat bekend voor het geven van grootse feesten voor de Jetset.

Nick besluit om een bezoek te brengen aan zijn nicht Daisy, die getrouwd is met de rijke Tom Buchanan. Ze wonen vlakbij in een villa in East Egg. Tijdens het diner bij Daisy en Tom ontmoet Nick Jordan Baker, een golfster. Jordan vertelt Nick dat Tom een maîtresse heeft. Dat Tom een maîtresse heeft is geen geheim, iedereen is er van op de hoogte, zelfs zijn vrouw Daisy.
Nick maakt kennis met Myrtle Wilson, Tom's maîtresse in de garage van haar man George Wilson.


Tom en Myrtle nemen Nick mee naar hun appartement dat ze speciaal gehuurd hebben voor hun tweetjes. Er word een feestje gegeven waarop de alcohol rijkelijk vloeit. Maar de avond sluit in mineur af wanneer Tom en Myrtle slaande ruzie krijgen.

Op een dag krijgt Nick een uitnodiging om een feest bij te wonen bij Jay Gatsby. Op het feest zijn honderden mensen aanwezig. Toevallig ontmoet hij Jay Gatsby in eigen persoon. De twee raken in gesprek en brengen vanaf die dag regelmatig tijd samen door. Jay vertelt Nick hoe hij uiteindelijk terecht kwam op Long Island en hoe hij nog steeds verliefd is op Daisy...

 

ISBN: 9788853606662 - Paperback - 144 blz. - Prijs: € 11,95 - ELI Readers - Uitgeverij Abimo is de alleenverdeler voor België

Klik hier voor meer info