Recensie: Stralende Meisjes - Lauren Beukes


Het verhaal begint op 17 juli 1974. De zesjarige Kirby Mazrachi zit in het gras te spelen wanneer er een man op haar afstapt. Hij geeft haar een plastic pony, die ze moet bewaren voor hem. Hij belooft haar dat hij haar terugziet als ze groot is.

De man, Harper Curtis,  is een seriemoordenaar. Op een dag komt hij in het bezit komt van een sleutel die toebehoort aan een vervallen huis. Maar niets is wat het lijkt. Het huis heeft een speciale kracht en zo kan hij moorden uitvoeren die nooit opgelost geraken. Zijn slachtoffers zijn stralende meisjes.

 

Door het huis kan hij zich verplaatsen tussen een tijdsperiode van 60 jaar, in het heden, verleden en toekomst. Dit stelt hem in staat om de meisjes te vermoorden in verschillende tijdperken. Bij elk van zijn slachtoffers laat hij een voorwerp achter.

In 1989 komt Kirby in de handen van Harper. Hij had haar beloofd dat hij haar terug zou zien. Hij had Kirby voor dood achtergelaten, maar bij wonder overleefde ze het...

Jaren later gaat Kirby aan de slag als stagiair journaliste bij de Sun-Times. Haar collega journalist Dan, een ex-moordverslaggever, was degene die vroeger over de moordaanslag op Kirby geschreven heeft. Op een dag staat Kirby terug oog in oog met de man die haar wou vermoordden. Ze herkennen elkaar onmiddellijk, maar verdwijnen uit elkaars gezichtsveld.

Omdat de moorden in verschillende tijdperken afspeelden, werd het moordonderzoek stopgezet. Maar Kirby, die als enige de moordaanslag overleefd heeft, bijt zich vast in de zaak.


Kirby wil kost wat kost Harper vinden en start haar eigen onderzoek. Journalist Dan helpt haar hierbij. Ze zet alles op alles om de moordenaar te vinden. Als enige ontdekt ze een patroon tussen de meisjes en de objecten. De voorwerpen leiden van het ene meisje naar het andere. Maar voor de politie is het onmogelijk om een aanknopingspunt te vinden omdat de moorden plaatsvonden in verschillende tijdsperken.

Kirby ontdekt dat Harper ook op zoek is naar haar. Harper wil de fout die hij jaren geleden gemaakt heeft rechtzetten. Zijn doel is Kirby te vermoorden.......

'Stralende Meisjes' is geschreven door auteur Lauren Beukes. De oorspronkelijke titel van het boek is 'Shining Girls'. Lauren Beukes (1976, Johannesburg) is journaliste, scenarioschrijfster en een veelgeprezen columniste. Eerder publiceerde ze 'Moxyland' en 'Zoo City', waarvoor ze diverse prijzen won. Ze woont in Kaapstad met haar man en dochter.

'Stralende Meisjes' is een heel speciaal boek. De auteur heeft historische feiten en fictie door elkaar verweven met een vleugje magie. Er zijn weinig thrillerauteurs die het zouden aandurven. Maar het is een hele goede zet.

 

Het verhaal is vernieuwend en het blijft boeien van het begin tot het einde. In het verhaal komen veel personages voor en weet je niet welke richting het opgaat. Het verhaal is als een grote puzzel waarbij de puzzelstukjes uiteindelijk mooi in elkaar vallen.


De personages in het verhaal zijn ijzersterk neergezet en worden door de gedetailleerde beschrijving van de auteur tot leven gebracht. Als lezer maak je dezelfde reis door de tijd mee, samen met de personages. Het verhaal smeekt om een verfilming.

‘Stralende Meisjes’ is één van de betere thrillers. Het is een bijzonder boek met een vleugje magie, een prachtig verhaal dat geen enkele lezer onberoerd laat en lang blijft nazinderen in je geheugen.

 

ISBN:9789023479994 - Paperback - 352 blz. - Prijs: € 19,90 - Uitgeverij: Cargo

Klik hier voor meer info