Recensie: Salamander ~ Schot in het donker - Bavo Dhooge


De reeks ‘Salamander’ van Ward Hulselmans scoort zeer goed op televisie. Met wekelijks meer dan een miljoen kijkers is het een zeer gewaardeerde fictie-reeks op één.

De serie startte met de spectaculaire kraak in de Bank Jonkhere in Brussel. Maar welk verhaal is er voorafgegaan aan deze bankroof? Welke feiten zijn er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd die leiden tot de grootste kraak uit de geschiedenis van België?

Dankzij auteur Bavo Dhooge kunnen we op de talrijke vragen die de tv-reeks met zich meebrengt, een antwoord vinden in zijn nieuwste thriller ‘Salamander - Schot in het donker’.

Het verhaal neemt ons mee naar september 2008. Het zijn moeilijke tijden voor Jozef Benning. Hij is directeur van een van de grootste verzekeringsmaatschappijen van het land, maar heeft zorgen. Door de financiële crisis moet hij een deel van het personeel ontslaan en hij is ernstig ziek. Indien hij geen donor vindt, heeft hij maar enkele maanden meer te leven.
En of dat nog niet genoeg is, leeft hij al twee jaar in ruzie met zijn zoon Bart.

Bart Benning woont samen met zijn vriendin Tania, die drie maanden zwanger is. Hij is werkloos en heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Vader Benning besluit zijn zoon op te zoeken. Omdat hij niet lang meer te leven heeft, wil hij geld van zijn rekening overschrijven op die van Bart. Bart weigerde aanvankelijk deze gift, hoewel hij het geld goed kan gebruiken, maar besluit toch mee te gaan naar Bank Jonkhere.

Daar liggen in de kluis naast enkele rekening- en bankafschriften, oude staatsobligaties uit de jaren ‘50 en drie diamanten. Jozef Benning doet geheimzinnig over deze obligaties en diamanten. Bart wil er meer over weten, Benning Sr houdt eerst de boot af maar onder druk van zijn zoon doet hij zijn verhaal.

Zijn vader, Cyriel Benning, grootvader van Bart, werd begin jaren ‘50 op verdachte wijze vermoord. Zijn laatste woorden aan zijn zoon Jozef waren ‘Salamander’. Jozef heeft nooit geweten waarom Cyriel werd vermoord.

Bart bijt zich vast in het verhaal van vader. In het ouderlijk huis vindt hij op zolder enkele foto’s uit 1944. Van zijn vader verneemt hij dat een bepaalde foto het enige spoor is naar Salamander.

Salamander blijkt een afdeling van het Vlaams verzet in de Tweede Wereldoorlog te zijn waar grootvader Cyriel lid van was. Salamander was meer bepaald de naam van een reddingsoperatie.
Er werd de nacht van 16 op 17 mei 1944 een Engelse parachutist verwacht. Die had maar liefst 1 miljoen frank bij zich, geld dat moest dienen voor het verzet. Een zekere De Wulf, een vriend van Benning, werd als verkenner op uitgestuurd om de Engelse soldaat te vinden.

De volgende morgen werd de parachutist dood aangetroffen en van De Wulf was er geen spoor meer. Die was samen met het geld verdwenen...

Waarom vader per se het codewoord Salamander als laatste woord aan zijn zoon vertelde, weet Jozef niet. Wel dat de diamanten en de obligaties er iets mee te maken hebben.
Bart Benning gaat op zoek naar de enige, echte waarheid over Operatie Salamander...

‘Salamander - Schot in het donker’ is de nieuwste thriller van Bavo Dhooge. Spanning, drama en misdaad troef in dit boek dat zeker de fans zal bekoren. Een vlot geschreven verhaal dat boeit tot de laatste bladzijde.
Als je het hele verhaal en welke dramatische gebeurtenissen er aan de grote samenzwering van de tv-serie voorafgingen wil weten, moet je zeker het boek lezen!

Kortom, ‘Salamander - Schot in het donker’ is opnieuw een meesterlijke thriller van de hand van de Gentse succesauteur Bavo Dhooge.

ISBN: 9789089313430 - Softcover - 224 blz. - Prijs: € 21,,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
Klik hier voor meer info