Recensie: Rue La Boétie 21 - Anne Sinclair


'Rue La Boétie 21' is geschreven door de Frans-Amerikaanse journaliste Anne Sinclair.


Anne Sinclair was in de jaren '80 en '90 één van de boegbeelden van de Franse zender TF1. Momenteel is ze redactiedirectrice van de Franse versie van Le Huffington Post, een digitaal nieuwsplatform dat in samenwerking met Le Monde wordt gemaakt.

Anne Sinclair is van Franse origine. Eigenlijk heet ze niet Sinclair maar Schwartz en is ze Joods en geboren in New York, in de nasleep van de oorlog. Hoe het komt dat ze een andere naam gekregen heeft, lees je in het boek.  

In 2010 wanneer ze net terug verhuisd is naar Frankrijk, is de wijk waar ze woont afgesloten door de politie. Omdat haar adres nog niet op haar identiteitskaart en haar rijbewijs staat, wordt haar de toegang ontzegd.

Enkele maanden later heeft ze de geboorteakten in handen die ze in Nantes moest aanvragen omdat ze in het buitenland geboren is. Ze begeeft zich naar het politiekantoor. De ambtenaar in het politiekantoor ontzegt haar een nieuwe identiteitskaart. Anne moet niet alleen kunnen bewijzen dat haar ouders van Franse afkomst waren, maar ook haar vier grootouders.

Van haar grootouders langs moeders zijde wist Anne niet veel. Alleen dat haar grootvader Paul Rosenberg een befaamde kunsthandelaar was. Noodgedwongen moest ze terug naar Amerika. Ze dook in het familiearchief en ging op zoek naar haar wortels en familie van moederskant.
Ze wilde weten wie haar grootvader was, die herkenning kreeg als vernieuwer van de schilderkunst en tijdens WOII een paria werd. Zijn leven werd bepaald door kunst en oorlog.

Met haar boek wil Anne Sinclair eer betonen aan haar grootvader. 'Rue La Boétie 21' is geen biografie maar herinneringen aan haar grootvader en over de schilderkunst. 

Paul Rosenberg was eigenaar van een kunstgalerie die gelegen was in Rue La Boétie 21, een zijstraat van avenue des Champs Elysées, vlak naast het atelier van Picasso.  Paul had beroemde vrienden, waaronder Matisse en Braque.

De zaken gingen goed tot in 1940, het begin van de oorlog.  Paul's gallerie wordt leeggehaald en is alles kwijt: geld, vrienden, werk en zijn huis. In een week tijd werd Paul Rosenberg van befaamde kunsthandelaar een berooid vluchteling. Hij is genoodzaakt om te vluchten naar New York.

 

'Rue La Boétie' is een familiekroniek dat zeker aan te bevelen is. 

ISBN: 9789085424116 - Paperback - 208 blz. - Prijs:: € 19,95 - Uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen
Klik hier voor meer info