Recensie: RSC Anderlecht - Stijn Vanderhaeghe


Uitgeverij Kannibaal staat bekend voor zijn kwalitatieve, stijlvolle (sport)boeken.  In het rijtje van hun prestigieuze uitgaven is er nu met ‘RSC Anderlecht’ van Stijn Vanderhaeghe het enige officiële RSC Anderlecht boek verschenen.


Een uniek boek, niet enkel alleen voor de Anderlecht-supporter bedoeld, maar voor elke voetballiefhebber. Want het mag gezegd worden, de Belgische recordkampioen heeft in zijn 105-jarig bestaan veel betekend voor het Belgische voetbal.

Met dit boek wordt iedereen uit de geschiedenis in de bloemetjes gezet. Van voorzitter tot supporter, en zo hoort het!


Na de inleiding door Roger Vanden Stock en het voorwoord van UEFA-voorzitter Michel Platini worden er 35 iconen uit de geschiedenis van RSCA in de spotlights gezet.

Vijfendertig  namen. Van Jef Mermans, Jef Jurion, Paul Van Himst, Jan Mulder, Jean Dockx, Robby Rensenbrink, Ludo Coeck, Franky Vercauteren, Raymond Goethals, Juan Lozano, Enzo Scifo, Marc Degryse, Vincent Kompany tot Romelu Lukaku.  Een overzicht van hun loopbaan, vergezeld van prachtige, unieke foto’s.


Ook interessant zijn de 50 belangrijkste monumenten uit de geschiedenis van Anderlecht. Het geeft een mooi overzicht van de geschiedenis, met diverse leuke weetjes over RSCA.

De club werd opgericht op 27 mei 1908. Het eerste agendapunt van de pas opgerichte ploeg: de clubkleuren. Er werd voor paars-wit gekozen en niet voor blauw en geel, de kleuren van de gemeente. Over het waarom het de kleuren paars en wit zijn geworden doen er verschillende verhalen en anekdotes de ronde...U vindt ze terug in het boek.

De club kreeg in 1911 met Théo Verbeeck hun eerste officiële voorzitter, in het seizoen 1921-22 promoveren ze voor het eerst naar eerste klasse en met Jef Mermans haalt de club zijn eerste toptransfer binnen.

Anderlecht betaalde in 1942 aan Tubantia Borgerhout het recordbedrag voor die tijd van 125.000 Belgische frank. Mermans kwam naar Anderlecht om er geschiedenis te schrijven. Hij speelde 405 wedstrijden voor de club en scoorde maar liefst 369 doelpunten.


De geschiedenis van RSCA is zo rijk, dat we niet bij alles kunnen stilstaan. Daarvoor moet u het boek lezen. Toch geven we hier enkele mijlpalen uit de geschiedenis van de club:

  • de eerste landstitel behaalde paars-wit in 1947

  • in september 1955 speelden ze hun eerste Europese wedstrijd in de allereerste Europabeker voor Landskampioenen,

  • twee jaar later won Jef Jurion de eerste paars-witte gouden schoen,

  • eind 1959 debuteerde Paul Van Himst in het eerste elftal

  • in 1971 wordt Constant Vanden Stock voorzitter

  • op  5 mei 1976 wint Anderlecht als eerste Belgische ploeg een Europese beker

  • in 1978 winnen ze opnieuw de Europabeker voor Bekerwinnaars en in 1983 de UEFA Cup

  • Michel Verschueren wordt manager in 1980 en wordt in 2004 opgevolgd door Herman Van Holsbeeck

  • hun 25ste landstitel vieren ze op 21 april 2000, hun dertigste in 2010 en het overzicht wordt beëindigd met de 31ste landstitel op 6 mei 2012.


En zeggen dat dit nog maar een greep is uit het 348 bladzijden dik boek vol met foto’s uit binnen- en buitenlandse archieven en fotocollecties.

 Ook zij die van statistieken houden komen aan hun trekken in ‘RSC Anderlecht’.

De beknopte bestuursgeschiedenis, straffe supportersverhalen, duizelingwekkende statistieken, facts & figures over de voornaamste erfvijanden en een complete spelers- en trainerslijst sluiten het boek af.


Auteur Stijn Vanderhaeghe is een verwoed Anderlechtsupporter en schreef eerder al De Ronde, De Olympiërs 1900-2012, They’ll Never Walk Alone en Landverraad. Ook RSCA-icoon Jan Mulder en RSCA-woordvoerder David Steegen leverden bijdragen voor dit enige officiële RSC Anderlechtboek.


ISBN 978 94 9137 651 1 - Hardcover - 348 blz. - Prijs: € 39,50 - Uitgeverij: Kannibaal

 

Dit boek is ook verkrijgbaar als RSC ANDERLECHT  - LIMITED EDITION  en

RSC ANDERLECHT  - GOLD EDITION 


Meer info over deze collector items op http://www.uitgeverijkannibaal.be/rsc-anderlecht