Recensie: De Tweede Helft - Roy Keane


‘De Tweede Helft’ vertelt de voormalige Manchester United voetballer Roy Keane zijn levensverhaal. Openhartig met het hart op de tong vertelt Keane over zijn carrière als profvoetballer en zijn leven na zijn afscheid als speler.

 

Roy Keane was een succesvol voetballer bij Manchester United en het Ierse nationaal elftal. Hij was aanvoerder bij Thed Red Devils onder Sir Alex Ferguson en stond bekend als een harde strijder.

 

In zijn biografie vertelt Keane over o.a. de beruchte tackle op Alf-Inge Håland. Keane kreeg voor de tackle eerst drie wedstrijden schorsing. Maar in zijn biografie in 2002 schreef de Ierse voetballer dat het een wraakactie was op Håland en Roy werd door de FA nogmaals beboet met een straf van vijf speeldagen en een fikse geldboete.

 

Verder vertelt Keane openhartig over zijn ruzie met Ferguson, het succes met Manchester en de breuk in 2005. Ook anekdotes over zijn ploegmaten en tegenstanders komen uitgebreid aan bod in ‘De Tweede Helft’. Hoe goed Christiano Ronaldo was op jonge leeftijd, de vechtpartij met ploegmaat Peter Schmeichel en de kritiek op Rio Ferdinand  zijn enkele voorbeelden uit dit lijvig boek.

 

Roy Keane beëindigde zijn voetbalcarrière bij Celtic in Schotland in 2006. Hij werd trainer bij Sunderland en promoveerde met de club naar de Premier League. Keane vertelt over de hoogtepunten als trainer maar ook over zijn dieptepunten. Op dit moment is hij assistent-trainer bij het Ierse Nationale elftal en voetbalcommentator bij ITV.

 

Roy Keane was een groot voetballer, een icoon. Hij zorgde zowel op als naast het veld voor ophef. In ‘De Tweede Helft’ vertelt hij zijn verhaal, een verhaal dat leest als een trein.

 

‘De Tweede Helft’ is een must voor elke voetballiefhebber. Roy Keane schreef dit boek met Booker Prize-winnaar Roddy Doyle.

 

ISBN: 9789021559124 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 18,99 - Uitgeverij: Kosmos Uitgevers