Recensie: Reservetijd - Rita Falk


Het boek ‘Reservetijd’ van Rita Falk is een indringend eerbetoon aan de vriendschap


Iedereen heeft vrienden. Maar wanneer je ernstig ziek wordt of je hebt ze écht nodig, dan sta je dikwijls alleen.

 

In moeilijke tijden zijn vrienden vaak bang om je onder de ogen te komen, omdat ze niet weten hoe ze zich moeten gedragen of niet weten hoe ze met de situatie moeten omgaan. Maar juist op dat moment heb je nood aan je vrienden.

Vriendschap, dat is waar het nieuwste boek 'Reservetijd' van auteur Rita Falk over gaat.

 

Het verhaal gaat over een echte, onverwoestbare vriendschap tussen de twee vrienden Nick en Maxim, die al van jongsaf een onafscheidelijk duo vormen.

In februari heeft Maxim een ernstig motorongeluk gehad en ligt in coma in het ziekenhuis. Zijn beste vriend Nick was op het moment van het ongeluk bij hem. Nick kampt met schuldgevoelens en voelt zich verantwoordelijk voor zijn vriend.  
Nick gaat trouw elke dag op bezoek bij Maxim, Hij leest de sportuitslagen voor en vertelt hem de dagdagelijkse dingen en haalt herinneringen op.

Maar ondertussen gaat Nick zijn leven verder. Als vervangende dienstplicht werkt hij in een verpleeghuis voor psychisch labiele personen waar hij door de bewoners en zuster Walrika graag gezien is.

Terwijl Maxim zijn leven aan een zijden draadje hangt, kan Nick nergens terecht om zijn woede af te reageren. Nick mist de dagelijkse gesprekken die hij voerde met Maxim. Zij waren elkaars dagboek. Nick besluit om brieven te schrijven voor Maxim, zodat als hij wakker wordt, weet wat er gebeurd is in de tijd dat hij lag te slapen...

'Reservetijd' is het eerste jeugdboek van Rita Falk. Ze is de auteur van de in Duitsland immens populaire detectiveserie over dorpspolitieagent Franz Eberhofer.

'Reservetijd' is een bundeling van de brieven die Nick schreef aan Maxim. De auteur laat het hoofdpersonage Nick spreken. Hij spreekt openlijk en recht uit het hart over zijn gevoelens. Door de brieven krijg je een duidelijk beeld wat er zich allemaal afspeelt in en buiten het ziekenhuis.


Het verdriet van ouders en vrienden, die allemaal verschillend met de situatie omgaan. De de hoop die Nick heeft dat Maxim beter zal worden, maar ook zijn woede tegenover de dokters.


De lezer voelt onvermijdelijk de pijn en woede die er in Nick heerst, maar het is niet allemaal kommer en kwel. Op zijn werk heeft Nick veel gevoel voor humor, wat het boek licht en niet zwaarmoedig maakt.

Rita Falk belicht in dit boek de aspecten van vriendschap. Vriendschap betekent trouw en loyaal zijn tegenover ouders, vrienden, verliefden maar ook tussen collega's en kennissen. Maar vriendschap is meer dan alleen dat. Iemand kunnen vergeven en leren loslaten is ook een aspect van vriendschap.


Dit zeer herkenbaar verhaal dat leest als een trein over een onverwoestbare vriendschap mag zeker niet in je boekenkast ontbreken. Een echte aanrader!

Het boek is vertaald naar het Nederlands door Pieter Streutker en is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar.


ISBN: 9789047704935 - Paperback - 300 blz. - Prijs: € 18,95 - Uitgeverij: Lemniscaat

Klik hier voor meer info