Recensie: Portret van Charles Louis Vennik - Chris Lauwers


Chris Lauwers, auteur van o.a ‘Gewoon een jongen met autisme’ en ‘Gewoon een huis in autismeland’ heeft een boek over de veelzijdige kunstschilder Charles Louis Vennik geschreven.  

 

‘Portret van Charles Louis Vennik’ is er, zoals vele dingen in het leven, toevallig gekomen. Chris zocht een geschikte plaats om haar boek over het leven van haar zoon af te werken. Via het internet kwam ze terecht bij Tanne Vermeulen, een Nederlandse die in Zweden woont.  

 

De hele familie trok in 2008 naar het vakantiehuisje in Zweden. Nadien e-mailden Chris en Tanne elkaar vaak en leerden elkaar beter kennen. Zo is Tanne de dochter van de bekende kunstschilder-restaurateur en colorist Charles Louis Vennik.  

 

De Vlaamse auteur kreeg steeds meer belangstelling voor de in 1990 overleden Nederlandse kunstschilder. Chris ontdekte dat het levensverhaal van de in 1927 geboren Charles Louis hier en daar niet klopte. Waarom is hij in Brussel geboren en niet in Nederland? Waarom in een ziekenhuis en niet in, zoals dat toen gebruikelijk was, thuis? En waarom kreeg hij een Franse voornaam?  

 

Dit zijn enkele vragen waar de auteur een antwoord op zocht. Wanneer ze vernam dat de familie interesse had om een boek rond Charles Louis Vennik te maken, ging Chris Lauwers aan de hand van getuigenissen, krantenknipsels en foto’s op zoek naar het verhaal achter deze veelzijdige man.  

 

‘Portret van Charles Louis Vennik’ is een boek geworden dat je met plezier leest. Het volledige levensverhaal wordt verteld vanaf de geboorte van Charles Louis in 1927, zijn zeer strenge opvoeding, het huwelijk met Hannie in 1951, hun twee kinderen: Tanne en Meke, zijn leven als kunstschilder tot zijn dood in 1990.  

 

Chris Lauwers heeft met ‘Portret van Charles Louis Vennik’ een prachtig geschreven portret gemaakt over een bijzonder man. Een verhaal over vallen en opstaan, vreugde en verdriet en geluk en tegenslag.  

Dit mooie werk wordt aangevuld met tientallen foto’s over de kunstschilder en zijn werk.  

 

‘Portret van Charles Louis Vennik’ is voor velen een mooi aandenken of voor anderen een kennismaking met de kunstenaar.die niet alleen in Nederland maar tot ver over de grenzen bekend is.

 

ISBN: 9781616272975 - Paperback - 131 blz. - Prijs: € 37,00 - Uitgeverij: Shopmybook    

Klik hier voor meer info

 

U kan Chris Lauwers steeds mailen via chriske_@telenet.be