Recensie: Piepende remmen en klimmende apen - Wilma Degeling


Kinder- en jeugdauteur Wilma Degeling heeft met ‘Piepende remmen en klimmende apen’ een leuk (voor)leesboek geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

Wilma neemt ons mee in de tijd en laat met haar nieuwste boek zien hoe het er vijftig jaar geleden aan toe ging. Neen, toen liepen de mensen niet rond in berenvellen of waren er geen ridders.

 

Maar vijftig jaar geleden waren er nog geen computers, mobieltjes en had elk gezin nog geen telefoon thuis. Ook televisie was nog niet zo populair. De uitzendingen waren trouwens nog in zwart-wit.

 

Op school ging het er heel wat strenger aan toe en de ziekenhuizen waren toen nog anders dan nu. Gelukkig wordt er de dag van vandaag meer rekening gehouden met kinderen in het ziekenhuis.

 

Het verhaal

Marjan woont samen met haar mama Annie, zus Nellke en broer Jan. Het belooft een fantastische schoolweek te worden voor Marjan. Het is deze week haar beurt om Mikkie, een muis in de klas, te verzorgen.

 

Marjan kijkt er echt naar uit. Maar wanneer ze de straat wil oversteken op weg naar school, wordt ze gegrepen door een auto.

 

Marjan wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar haar worden verzorgd worden. Ze wil zo snel mogelijk naar huis, maar dat mag niet van de dokter. Marjan voelt zich ellendig in het ziekenhuis. Ze weent vaak en mist haar familie en vrienden.

 

Ze vindt haar verblijf in het ziekenhuis helemaal niet leuk en zeker die strenge zuster Cora vindt ze naar niks. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van Jantien, die op dezelfde kamer verblijft in het ziekenhuis, en op Aap Jaap, een aapje aan een koordje dat ze gekregen heeft van tante Tillie.

 

En dan is er nog haar moeder, die vreemd doet. Wanneer Marjan haar vragen stelt probeert ze die steeds te ontwijken..

 

‘Piepende remmen en klimmende apen’ is een leuk kinderboek over een meisje dat in het ziekenhuis belandt. Ook over de soms moeilijke relatie tussen haar en haar moeder.

Het is een goed geschreven verhaal, verdeeld in kleine hoofdstukken waardoor het boek gemakkelijk leest voor de jonge lezertjes.

 

Achteraan het boek is er een bijlage met foto’s en tekst over het ziekenhuis vroeger en nu.

 

ISBN: 978-94-91707-05-6 - Hardcover - Vanaf 7 jaar - 206 blz. - Prijs: € 14,50 - Uitgeverij:Menuet