Recensie: Op Zoek Naar Mij - Ed Franck


Bij Uitgeverij De Eenhoorn is er het opmerkelijke boek ‘Op Zoek Naar Mij’ van Ed Franck, met illustraties van Kris Nauwelaerts, verschenen.

 

Kitoko is een geadopteerde jongen die zich zorgen maakt. Zijn mama is zwanger en Kitoko weet niet of mama na de bevalling nog wel van hem zal houden.

 

Mama werkt in het museum als restaurateur van oude schilderijen en Kitoko verveelt zich in het museum. Hij valt uiteindelijk in slaap en droomt over Afrika.

 

Zijn droom brengt hem naar zijn geboortedorp waar er volop een burgeroorlog aan de gang is. Hij leert er oorlogje spelen en stelen.  Een blanke man neemt hem mee naar een weeshuis waar hij niet gelukkig is. Kitoko mist zijn moeder en zusje. De jongen trekt weg en heeft honger en dorst.

 

Plots ziet hij zijn zus Ayosha staan. Samen trekken ze door de woestijn, door het woud vol gevaren en trekken ze een eindeloze grasvlakte in. Kitoko is niet meer bang of eenzaam dankzij zijn zus.

 

Dan kijkt hij haar aan. Ayosha heeft geen donkere huid en geen dikke lippen. Is ze wel zijn zusje? Plots hoort hij de stem van zijn Afrikaanse moeder…

 

‘Op Zoek Naar Mij’ is een mooi boek voor kinderen vanaf 5 jaar. Een boek waar kinderen uit kunnen leren: over blank of zwart zijn, heimwee en adoptie. Zeker het vermelden waard zijn de prachtige illustraties van Kris Nauwelaerts, het zijn echte kunstwerkjes.

 

ISBN: 9789058389022 - hardcover - 32 blz. - Leeftijd: vanaf 5 jaar - Prijs: € 14,50 - Uitgeverij: De Eenhoorn

Klik hier voor meer info


Ed Franck

Ed Franck is geboren in Beringen en woont in Zellik. Hij groeide op in een groot gezin met 13 kinderen. In 1985 verscheen zijn eerste jeugdboek. Er volgden meer dan 70 titels. Ed is een van de meest besproken en geïnterviewde jeugdauteurs van Vlaanderen. Met zijn boeken won hij heel wat literaire prijzen, o.a. vier Boekenwelpen en een Boekenleeuw.

 

Kris Nauwelaerts

Kris Nauwelaerts studeerde Grafiek aan de Academie te Hasselt en volgde daarna nog cursussen Schilderen en Aquarel.

 

Hij illustreerde al heel wat jeugdboeken en tijdschriften voor jonge lezers. Enkele jaren verscheen zijn stripverhaal Kind aan huisin De Bond. Nu tekent hij spelletjes voor dit weekblad.

 

Zijn voorkeur gaat uit naar het illustreren van prentenboeken en daarvoor werkt hij samen met verschillende auteurs. Zo maakte hij onder andere De kinderen van Pomelika met Detty Verreydt en Sop en Dos met Niels Goovaerts.