Recensie: Onze Borst . Dagboek van kanker -         Lander Deweer


Bij uitgeverij Manteau verscheen ‘Onze Borst. Dagboek van kanker’ van journalist Lander Deweer.


Hierin beschrijft hij hoe een tumor in een borst het leven van twee twintigers op zijn kop zet.


Juni 2013. Lander en zijn vriendin Inge zijn beiden tegen de dertig. Ze zijn jong, enthousiast en zitten boordevol toekomstplannen. Ze plannen een reis naar Madagaskar en willen graag kinderen. Inge en Lander gaan naar Decathlon om een badpak te kopen.


Maar Inge heeft het badpak nooit gedragen, naar Madagaskar zijn ze nooit geweest en kinderen zullen ze nooit hebben. Want niet lang na hun bezoek aan Decathlon ontdekt Inge een knobbeltje in haar borst. Op 16 juli wist Inge dat ze borstkanker had.


Inge en Lander zitten met heel veel vragen en leven in onzekerheid. De reis naar Madagaskar is vervangen door ziekenhuisbezoeken. Eerst chemo, dan bestralingen en later een operatie. Nu zijn ze bijna twee jaar verder en het gaat de goede kant op. Maar de angst zal nooit weggaan. Ze zullen nooit meer een zorgeloos leven leiden.


Om een plaats te kunnen geven aan wat hen is overkomen, begon Lander een dagboek te schrijven. Hij heeft het dagboek geschreven om met die gevoelens om te gaan. Het is ook een manier om de periode te bewaren.


Van dag tot dag noteert Lander hoe ze samen alles beleven en hoe ze weigeren het hoofd te buigen en de ziekte, de angst en de verwonding te aanvaarden. Want kanker heb je niet alleen, je beleeft het met twee. Want ook al heeft je partner de ziekte en voelt die zich vaak alleen, je beleeft alles mee, maar je blijft een buitenstaander, want je hebt geen kanker.


Lander beschrijft hoe ze elk apart in gedachten verglijden, samen de tegenwind trotseren. Hoe ze huilen en liefhebben en hoe Inge haar glimlach en gevoel voor humor niet verliest. Dit alles is helder en sereen opgeschreven door Lander in het boek ‘Onze Borst. Dagboek van kanker’.

Een jaar uit het leven van twee jonge mensen die met kanker geconfronteerd werden en waarvan hun leven totaal overhoop gehaald werd.


Dit dagboek zal vele mensen helpen die in dezelfde situatie verkeren als Inge en Lander. Het verhaal is heel herkenbaar en zal voor velen een steun betekenen.


Lander Deweer (1985) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en werkte van 2009 tot 2014 als journalist voor De Morgen. Hij woont in de Vlaamse Ardennen, is freelance journalist en schrijft voor het wielertijdschrift Bahamontes.


ISBN: 9789022331125 - Paperback - 190 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Manteau