Recensie: Natte Dozen - Marnix Peeters


Marnix Peeters heeft amper een jaar na zijn veelbesproken debuutroman ‘De dag dat we Andy zijn arm afzaagden’ met ‘Natte Dozen’ opnieuw een voltreffer geschreven.

 

In deze roman vertelt Oscar Van Beuseghem uit Oostmoer op een ongezouten manier over zijn leven. Oscar is een man boordevol frustraties. De oorzaak van die frustraties komen uit zijn jeugd. Door zijn opvoeding of beter gezegd door het ontbreken van de opvoeding.


Hij reageert zich af op zowat iedereen en alles. Zowel negers’Negers jong, ik zeg het u’, vrouwen ‘Ik krijg het schijt van wijven’, lesbiennes, ‘Potten die het met een voorgebonden namaakknaller doen’, als Italianen en gepensioneerden.  Oscar haat ze allemaal.

Zoals gezegd, Oscar heeft het niet altijd makkelijk gehad. Hij vertelt hoe hij op zijn zesde zijn moeder betrapte op de sofa met tante Albertina tussen haar benen, wat het begin van veel ellende betekende voor de kleine Oscar.

 

Verder werd hij misbruikt door zijn nonkel André, zijn buurvrouw Françoise, de knappe Ria en zelfs door zijn eigen moeder.

 

Dat en nog veel meer heeft er voor gezorgd dat Oscar een man geworden is met veel fantasie maar met vooral veel ergernissen in zijn hoofd. Een vrouw is voor hem een wijf, een lekkere druif of een natte doos. Borsten noemt hij dan weer loeders, tieten of stevige opstaande dingen…

 

Hij houdt zich ook bezig met het schrijven van brieven aan iedereen die volgens hem het verkeerd voor heeft. En dat zijn er volgens Oscar velen..

 

Een boek dat 94 kleine hoofdstukken bevat en leest als een trein. Marnix Peeters weet door zijn manier van schrijven steeds de lezer te boeien en voor je het weet ben je verslaafd aan dit boek.

 

Welkom in de fantasiewereld van de 52-jarige auteur die zijn carrière begon als muzieksamensteller bij Studio Brussel, maar al snel ontdekte dat hij vooral een schrijver is.

 

En met Natte Dozen’ heeft Peeters opnieuw een veelbesproken roman geschreven. Een boek dat nog voor het in de winkelrekken lag voor de nodige commotie zorgde.

 

Opgepast, ‘Natte Dozen’ is een vrouwonvriendelijk, wraakzuchtig en racistisch boek. Men is gewaarschuwd! Maar het moet gezegd worden, de roman bevat ook grappige, tedere en mooie momenten. Veel leesplezier!ISBN: 9789085425083 - Paperback - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: De Bezige Bij Antwerpen

Klik hier voor meer info