Recensie: Moffel en Piertje vieren Sinterklaas/Moffel en Piertje vieren Kerst - Lieneke Dijkzeul


Moffel en Piertje zijn vooral in Nederland bekend van het televisieprogramma ‘Koekeloere’ op Schooltv. Moffel is een mol en Piertje een worm. Het zijn twee vrienden die samen de leukste avonturen beleven.

 

Lieneke Dijkzeul heeft een nieuw voorleesboek geschreven over deze twee vrienden. Het leuke aan het boek is dat het twee voorkanten heeft. Het ene boek is ‘Moffel en Piertje vieren Sinterklaas’ en het andere ‘Moffel en Piertje vieren Kerst’.

 

‘Moffel en Piertje vieren Sinterklaas’ bevat vier verhalen.

 

In ‘Een lied voor Sinterklaas’ zetten Moffel en Piertje hun schoen met een wortel klaar, want deze nacht komt Sinterklaas langs. Ook hun vriend Arie heeft zijn schoen gezet. Omdat hij geen wortel heeft, legt hij een stuk pizza in de schoen.

De volgende morgen vinden Moffel en Piertje een heerlijke chocoladeletter in hun schoen. Arie heeft niks gekregen. Waarom heeft de Sint niks gebracht voor hem? Hij is toch ook braaf geweest?

 

Het verhaal ‘Waar is het paard?’ begint wanneer het stormweer is. Gelukkig ligt iedereen in bed, want het waait zo hard dat het gevaarlijk is buiten.

‘s Anderendaags is alles weer rustig en Sinterklaas gaat naar de stal waar zijn paard staat. Maar de stal is helemaal kapot gewaaid en het paard van de Sint is verdwenen..

 

In ‘Een cadeautje voor Sinterklaas’ hebben Moffel en Piertje een idee. Ze willen Sinterklaas zelf een cadeautje geven. Maar hun geld is op en zoeken een idee om geld te verdienen…

 

Het is koud buiten. Moffel en Piertje gaan thuis thee drinken met een speculaaskoekje erbij...maar de speculaasjes zijn op één na op. Dan ziet Piertje dat zijn sjaal en zijn dekentje verdwenen zijn.

Plots ziet hij iemand in het tuinhuisje. Het is vast de inbreker! De twee vrienden gaan naar buiten met de zaklantaarn om de dief te vatten...

 

Hoe het verder afloopt lees in je het laatste verhaal ‘Een muts voor Zwarte Piet’.

 

Ook met Kerst beleven Moffel en Piertje de leukste avonturen. In ‘Moffel en Piertje vieren Kerst’ staan 9 korte verhalen.

 

De ene keer gaan ze een kerstboom kopen, die veel te groot blijkt te zijn, dan maken ze zelf kerstkaarten en wil Arie ook graag zelf kerstkaarten maken…

 

In ‘Een Ster!’ maken onze twee vrienden zelf een kerstster. Een mooie ster uit glimmend goudpapier met een lichtje in. Dan wordt er op de deur geklopt..

 

Het is bijna Kerstmis. Moffel is de tafel aan het dekken en Piertje is aan het koken. Dan gaat de telefoon. Het is Arie, hij is ziek en kan niet mee Kerstmis vieren..

 

‘Moffel en Piertje vieren Sinterklaas/Moffel en Piertje vieren Kerst’ van auteur Lieneke Dijkzeul is een leuk (voor)leesboek met grappige verhalen en mooie illustraties van Doesjka Bramlage.

Eenvoudige verhalen, ideaal om voor te lezen, over twee goede vrienden die in een hol wonen en steeds opnieuw de gekste avonturen meemaken.

 

‘Moffel en Piertje vieren Sinterklaas/Moffel en Piertje vieren Kerst’ is het ideale geschenk waar uw (klein)kinderen zowel met Sinterklaas als met Kerst van zullen genieten.

 

ISBN: 9789047705079 - Gebonden - 120 blz. - Prijs: € 16,95 - Uitgeverij: Lemniscaat

Klik hier voor meer info

 

Eerder zijn reeds verschenen:

  • ‘Moffel en Piertje’
  • ‘Moffel en Piertje durven alles’