Recensie: Miranda van Frituur Miranda - Erik Vlaminck


Miranda is een foorkraamster in hart en nieren. De foorkramers zijn een hechte groep mensen waar iedereen iedereen kent. Op haar 18de trouwde ze met Arthur en samen kregen ze een zoon, Tony.

Arthur's beste vriend was Modest. Miranda heeft Arthur en Modest altijd al gekend. Ze zijn allemaal forains. De twee waren heel close met elkaar, maar toch had Modest één geheim voor zijn vriend. Modest was de minnaar van Miranda, Arthur's vrouw.
Nu is Miranda al jaren gescheiden van Arthur en heeft ook haar zoon achter gelaten.

Vandaag is het Miranda haar dag niet. En het heeft ook haar nacht niet geweest. Vannacht kreeg ze van haar schoondochter Laura, de vrouw van Tony en de dochter van Modest, een telefoontje om te zeggen dat haar vader Modest op de parking van supermarktketen Aldi in elkaar gestort en overleden is. Op de koop toe heeft ze die nacht nog gedroomd van haar ex-man Arthur.

Miranda ligt van deze voorvallen overhoop met zichzelf en kan niet begrijpen waarom ze juist nu van haar ex-man Arthur gedroomd heeft.


Ze blikt terug op haar leven en haalt herinneringen op. Ze is helemaal niet trots op haar leven en heeft spijt van sommige dingen die in haar leven gebeurd zijn. Miranda heeft nooit moedergevoelens gehad met als resultaat dat ze niet veel van haar zoon weet en kan vertellen.

Modest heeft een belangrijke rol in Miranda's leven gespeeld. Jarenlang hebben ze een geheime relatie gehad. Nu Modest dood is ligt ze met zichzelf in de knoop en zit met zoveel vragen.
Wat moet ze aantrekken of moet ze juist niet naar de begrafenis gaan? En als ze gaat, waar moet ze dan gaan zitten? En moet ze na het kerkhof ook mee naar de koffietafel? Gaan de mensen geen vragen stellen zodat hun geheime relatie aan het licht komt?

Van deze vragen krijgt Miranda een punthoofd. Ze neemt een besluit waarvan ze denkt dat Modest het ook goed zou gevonden hebben...

'Miranda van Frituur Miranda' is een novelle geschreven door auteur Erik Vlaminck. Erik Vlaminck is naast romanschrijver ook theatermaker. Hij schreef onder meer 'Het Schismatieke schrijven', 'De Suikerspin' en 'Brandlucht'.

In 2008 verscheen 'De Suikerspin' waarin Frituur Miranda ook al in voor kwam. In deze roman heeft het mannelijk personage Arthur het vooral over Miranda van frituur Miranda. Maar Miranda kwam zelf nooit aan het woord.

In 'Miranda van Frituur Miranda' heeft ze het voor het zeggen en vertelt haar verhaal zonder blikken of blozen, soms grappig, soms triest.

Deze novelle is prachtig geschreven. Het verhaal bevat veel humor, maar ook verdriet. Het hoofdpersonage wordt zo levendig weergegeven dat je haar hoort vertellen en je jezelf waant op de kermis.

Voor velen zal tijdens het lezen een portie jeugdsentiment naar boven komen.


Fragmenten uit dit boek werden verwerkt in een theaterversie van 'Suikerspin' dat in maart 2013 in première ging in Antwerpen.

ISBN 9789028425231 - Paperback - 96 blz. - Prijs € 12,50 - Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Klik hier voor meer info