Recensie: Mijn zusje - Inez van Loon


‘Mijn zusje’ is de nieuwste roman van Inze van Loon. Het verhaal gaat over het leven van enkele Sintifamilies, bij ons beter gekend als ‘Zigeuners’, al horen de Sinti of Roma dit liever niet. Het woord ‘zigeuners’ wordt door hen als beledigend of discriminerend beschouwd.


In ‘Mijn Zusje’ maken we kennis met Perla, een zevenjarig meisje dat met haar familie in woonwagens rondtrekt door Duitsland. Terwijl de mannen hun brood verdienen met muziek te maken in de herbergen, verkopen de vrouwen allerhande spulletjes zoals garen en zelfgemaakte mandjes en voorspellen ze de toekomst.


Perla heeft een droom: ze wil graag naar school gaan. Maar haar ouders en de andere familieleden vinden dit maar niets, het is ongebruikelijk dat Sinti naar school gaan.


Wanneer ze hun winterkamp opslaan op het erf van een boer, krijgt Perla, dankzij de boerin, de kans om toch naar school te gaan. Op school gaat het niet gemakkelijk voor haar, ze wordt niet aanvaard door haar lerares en klasgenoten en ze wordt weggepest door de meisjes die zich bij de Hitlerjugend hebben aangesloten. Alleen met Elsa, een joods meisje dat ook niet aanvaard wordt in de groep, kan ze praten en de twee worden vriendinnen.


Na een tijdje wordt het hele dorp opstandig en willen ze dat de zigeuners uit hun dorp verdwijnen. Er zit niets anders op voor Perla en haar familie om te vluchten. En het wordt nog erger voor Perla en haar familie wanneer de oorlog uitbreekt….

Met ‘Mijn zusje’ heeft auteur Inez van Loon een prachtige jeugdroman geschreven voor lezers vanaf 11 jaar. Met dit boek wil Inez de lotgevallen van Sinti en Roma in het daglicht stellen, want onbekend maakt onbemind.


“Velen weten niet dat Sinti- en Romakinderen tijdens WO II gebruikt werden als proefkonijnen om het gifgas uit te proberen dat later in de gaskamers zou worden gebruikt. Ook werden er experimenten uitgevoerd op Sinti- en Romatweelingen om hun oogkleur te veranderen. En dit zonder dat er ooit iemand vervolgd of gestraft werd voor deze daden.”


Inez van Loon is altijd nieuwsgierig geweest naar 'de zigeuners' door hun muziek. “Om dit boek te schrijven heb ik een jaar lang onderzoek gedaan om stukje bij beetje meer over hun cultuur te weten. Want de Sinti vormen een zeer gesloten gemeenschap, ze staan wantrouwend t.o.v. de buitenwereld na alles wat er in het verleden is gebeurd.

Het meest opvallende is de hechte en liefdevolle manier waarop families met elkaar omgaan.”


‘Mijn zusje’ is een prachtige jeugdroman, als lezer waan je jezelf in de leefwereld van Perla.  Dit boek vertelt een mooi en aangrijpend verhaal en leert ons de Sinti gemeenschap beter te begrijpen. Achteraan het boek worden de Sintiwoorden vertaald naar het Nederlands.


ISBN 9789044824001 - Hardcover - 324 blz - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Clavis