Recensie: Mijn vriend Hitler - Piet De Loof


Iedereen kent natuurlijk Adolf Hitler, de politicus en oorlogsmisdadiger. In WO II was hij verantwoordelijk voor de dood van 75 miljoen mensen.

Maar hoe was Adolf toen hij jong was? Over zijn jeugdjaren is weinig geweten.

 

In zijn allernieuwste boek ‘Mijn vriend Hitler’ reconstrueert jeugdauteur Piet De Loof het leven van twee bijzondere tieners: Adolf Hitler en August Kubizek.

 

Het verhaal begint in november in Linz, Oostenrijk 1905. De 17-jarige August Kubizek, (Gust) is de zoon van een behanger-stoffeerder-meubelmaker. Gust houdt van de muziek van Richard Wagner en droomt ervan om dirigent te worden.

 

Ook houdt hij heel veel van opera. Vandaag gaat hij naar de opera ‘Lohengrin’ van Wagner in het Landestheater. Hij heeft daar zijn eigen, geheime staanplaats, vanwaar hij alles goed kan zien en horen. Maar wanneer hij in het theater komt, ziet hij dat zijn plaats ingenomen is door een mager jongetje met een bleek gezicht en zwart haar dat strak naar zijn voorhoofd is gekamd. Zijn naam is Adolf Hitler. Adolf stelt zichzelf voor als Adi.

 

Na de opera ontmoeten Gust en Adi elkaar en geraken in gesprek en worden vrienden. De twee brengen hun avonden met elkaar door. Elke avond op hetzelfde uur wacht Adi aan het huis van Gust en maken ze lange wandelingen, voeren gesprekken over muziek, opera, politiek en over de huizen die het zicht op de Donau verpesten.

 

Adi maakt schetsen van hoe de nieuwe stad er volgens hem moet uitzien. Hij is een geboren leider, palmt iedereen in en heeft een uitgesproken mening en Gust is degene die luistert.

 

Hij bezit ook een grote overtuigingskracht. Want hij is degene die Gust zijn vader overtuigt om te studeren aan de kunstacademie in Wenen. Samen vertrekken Adi en Gust naar Wenen om hun droom als kunstschilder en dirigent waar te maken...

 

“Mag je Hitler als mens tonen? Dat vroegen de media zich in 2004 af naar aanleiding van de film ‘Der Untergang’. Daarop is maar één kort en krachtig antwoord mogelijk: Het moet!

 

“Het is een enorme vergissing te denken dat een volkomen unieke misdadiger als Hitler ook persoonlijk een monster moet geweest zijn”, zei Volker Ullrich in de inleiding tot zijn indrukwekkende tweedelige biografie over Hitler.

 

Piet De Loof is erin geslaagd om in zijn allernieuwste boek ‘Mijn vriend Hitler’ een indrukwekkend en geloofwaardig portret neer te zetten van de mens Adolf Hitler en hoe hij was als tiener. Het verhaal is tot op de dag van vandaag nog actueel. Denk maar aan de jongeren die radicaliseren.

 

Het verhaal wordt verteld door de ogen van zijn beste en enige vriend,Gust Kubizek. Adolf Hitler is een man die geschiedenis heeft geschreven. Iedereen weet waartoe deze man in staat was, maar hoe komt het dat hij zo geworden is? En had zijn vriend hem kunnen stoppen?

 

Dit kan je allemaal lezen in deze intrigerende, historische roman ‘Mijn vriend Hitler’. Het boek is geschikt voor lezers vanaf 15 jaar, maar is eveneens geschikt voor volwassenen.

 

ISBN: 978-94-6234-342-9 - Hardcover - 250 blz. - Prijs: € 15,95 - Uitgeverij: Abimo