Recensie: Mijn leven met Patrick Haemers - Denise Tyack, opgetekend door Peter Boeckx


In ‘Mijn leven met Patrick Haemers’ vertelt Denise Tyack, de weduwe van Patrick Haemers, haar verhaal over haar leven met de meest geduchte gangster van België. Journalist Peter Boeckx sprak met haar en schreef dit onthullend boek.

Via een vriend kwam Boeckx in contact met Kevin Haemers, zoon van Patrick en Denise. Hij kon Denise Tyack overhalen om haar verhaal te vertellen over haar leven aan de zijde van de meest notaire gangster uit de Belgische misdaadgeschiedenis.

Het boek
De 57-jarige Denise Tyack werd geboren in Frankrijk. Ze groeide op bij pleegouders in Zwitserland en kwam uiteindelijk in België terecht. In ‘De Picotin’, een zaak waar veel rijk volk uit de horeca over de vloer komt, leert ze Patrick kennen.
Patrick Haemers is een rijkeluiszoon die zelf niet graag werkt maar er toch een grote levensstandaard op nahoudt. Hij verleidt Denise met zijn onweerstaanbare glimlach en het koppel gaat al snel samenwonen.

Haemers geraakt aan geld door overvallen te plegen met zijn vrienden. Hold-ups plegen wordt zijn levensstijl, hij kan niet meer zonder de overvallen. Na een tijdje pleegt de bende twee overvallen per maand.
Bij het lezen van het boek valt het op hoe gemakkelijk de bende steeds opnieuw een geldtransport kan overvallen. Bij zijn arrestatie bekende Haemers een 50-tal overvallen. In werkelijkheid waren het er veel meer maar hoeveel precies wist hij zelf niet.

In het boek vertelt Denise hoe ze uiteindelijk toch in de gevangenis belandden, hoe Patrick met haar medewerking kan ontsnappen en de vlucht naar Brazilië.
Van daaruit gaan de overvallen gewoon verder. Patrick komt naar België, samen met de bendeleden pleegt hij een overval en vliegt met zijn deel van de buit terug naar Brazilië.

En dan doet de Bende-Haemers haar grootste stunt ooit: de ontvoering op oud-premier Paul Vanden Boeynants. Hoe dat precies verliep en waarom juist VDB beschrijft Denise uitvoerig in het boek. De gevraagde 400 miljoen fr. worden uiteindelijk 63 miljoen fr.

Op 27 mei 1989 is het sprookje voorbij. Haemers, Tyack en hun collega-gangster Alex Zeyen worden opgepakt in Brazilië en uitgeleverd aan België. Op 14 mei 1993 pleegt Haemers zelfmoord in de gevangeniscel...

Denise Tyack is 10 jaar getrouwd geweest met Patrick Haemers en heeft geleefd tegen 200 km per uur. Ze vertelt dat ze een hard leven heeft gehad aan de zijde van haar man, maar heeft geen spijt van haar turbulent leven.
‘Mijn leven met Patrick Haemers’ is haar verhaal, zoals zij de feiten zich herinnert. Haar geheugen liet haar tijdens de interviews, al dan niet bewust, soms in de steek. De auteur heeft de aanvullende informatie uit het dossier van de Bende-Haemers gehaald.

‘Mijn leven met Patrick Haemers’ is een schokkend verhaal dat leest als een trein. Ongelooflijk hoeveel overvallen Haemers en zijn bende gepleegd hebben. Ze hebben miljoenen en miljoenen fr. buit gemaakt en ook weer uitgegeven. Of hoe verslavend geld werkt...

Auteur Peter Boeckx werkte ook mee aan de documentaire ‘De Bende van Haemers’ op VIER.

ISBN: 9789401405058 - Paperback - 240 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo
Klik hier voor meer info