Recensie: Merckx 69 - Tonny Strouken & Jan Maes


Bij Uitgeverij Kannibaal is er het prachtige boek ‘Merckx 69’ van auteur Jan Maes en fotograaf Tonny Stroucken verschenen.

 

Het is een huldeboek geworden aan de allergrootste wielrenner ooit. Het getal 69 wijst enerzijds  naar zijn leeftijd en anderzijds naar het magische jaar 1969. Het jaar waarin Eddy Merckx bewees veel meer te zijn dan zomaar een winnaar.

 

Hij won dat jaar vele koersen op een indrukwekkende manier. Hij won niet alleen, hij verpletterde zijn tegenstanders op een nooit geziene wijze. Merckx was de beste in zowel Milaan-San Remo, De Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik als in Parijs-Nice en won voor de eerste maal de Ronde van Frankrijk.

Er waren ook in dat magische jaar 1969 twee gebeurtenissen die een schaduw wierpen op de heerschappij van Merckx: ‘Het dopinggeval in Savona’ tijdens de Ronde van Italië en de zware valpartij in het Franse Blois.  Merckx reed daar een dernycriterium aan de zijde van zijn gangmaker Fernand Wambst. Na een aanrijding met een andere renner maakte Eddy een zware valpartij, zijn gangmaker was op slag dood.

 

 

De valpartij van Blois is een scharniermoment in de carrière van Eddy Merckx. Hij zou nooit meer het gevoel hebben als voor Blois en zal nooit meer pijnvrij kunnen koersen. Hoe zou zijn carrière eruit gezien hebben zonder die bijna fatale val?

In ‘Merckx 69’ schrijft Jan Maes twaalf brieven aan Eddy Merckx over twaalf opmerkelijke gebeurtenissen. De auteur neemt ons mee in de tijd en schrijft met veel respect over de renner die in 1969 zijn wellicht mooiste wielerjaar beleefde.

 

 

Het boek wordt aangevuld met vele, prachtige foto’s van de Nederlandse fotograaf Tonny Stroucken.

Strouken reed 45 jaar geleden dagen- en wekenlang in het spoor van Eddy Merckx. Uit zijn uitgebreide archief werden voor dit boek de sterkste beelden geselecteerd.

 

‘Merckx 69’ is een uniek en lijvig boek waarin terug wordt geblikt op een magisch jaar van een uitzonderlijk atleet. Een boek dat niet mag ontbreken in de boekenkast van elke wielerfan!

Fotograaf Tonny Strouken (1936) reisde in zijn lange carrière de wereld rond in opdracht van alle grote dagbladen en sportmagazines. Hij behaalde diverse internationale fotografieprijzen en werd in 1998 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Auteur Jan Maes (1964), een merckxist in hart en nieren, werkte mee aan de bestsellers Merckxissimo, Merckx 525 enMannen tegen Merckx.

 

ISBN 978 94 9137 680 1 - Hardcover - 180 blz. - Prijs: € 39,95 - Uitgeverij: Kannibaal