Recensie: Mannen op de helling - Marinus Mortier


Het is 1945, de oorlog loopt op zijn laatste benen en weldra moet er begonnen worden aan de wederopbouw.
Jozef Van Burcht is een 28-jarige vrijgezel die nog thuis bij zijn moeder woont. Hij denkt maar aan één ding: hij wil voor zijn eigen rekening werken, zijn eigen baas in zijn eigen vak zijn.


Met deze plannen loopt hij al rond van in de oorlogsjaren. Hij werkt op een scheepswerf en heeft al 14 jaar ervaring met ijzer en staal. Jozef weet wat hij wil en begint een kleine zaak als smid.

Het leven gaat hem voor de wind. Hij trouwt met Helena en samen hebben ze een zoon Philip. Na zij gewone dagtaak op de scheepswerf doet hij karweitjes in zijn smisse, die steeds groter en omvangrijker wordt. Uiteindelijk neemt hij ontslag op de scheepswerf.
Zijn zaak wordt altijd maar groter en Jozef heeft nog één droom: een eigen scheepswerf.
Op een dag wordt zijn droom werkelijkheid en hij kan een kleine scheepswerf kopen. Jozef leeft voor zijn zaak en de kleine werf kent al gauw verdere uitbreiding.

Na de studies komt Jozef's zoon Philip bij hem op de werf werken. Maar de jongeman heeft andere ideeën over de scheepswerf en wil veranderingen aanbrengen. Jozef houdt niet van veranderingen. Door de andere manier van denken vlot het niet tussen hen. Het gevolg daarvan is dat ze van elkaar vervreemden...

De auteur Marinus Mortier werkte in de metaalverwerkende nijverheid en de scheepsbouw, waardoor hij veel inzicht heeft in deze speciale wereld.
Deze literaire roman is het verhaal van mannen op de helling. De helling is een onderdeel van een scheepswerf. De helling is een plaats waar schepen worden gebouwd of gerepareerd.
'Mannen op de helling' is een goed geschreven literaire roman dat lekker wegleest.

Marinus Mortier signeert op de Boekenbeurs op de volgende dagen :
vrij 2 nov., wo 7 nov. en za 10 nov. telkens van 14.00 tot 17.00 aan stand 414 van Uitgeverij De Vries-Brouwers.

ISBN BE 9789059272804 - Gebonden - 381 blz. - Prijs: € 24,50 - Uitgeverij: De Vries-Brouwers
Klik hier voor meer info