Recensie: Lutine ~ De spannendste Nederlandse goudjacht ooit - Martin Hendriksma


Bij uitgeverij De Geus verscheen op 13 september het non-fictie boek 'Lutine, de spannendste Nederlandse goudjacht ooit' geschreven door Martin Hendriksma.

De Lutine werd gebouwd in 1779 in Toulon. Het Engelse fregat had 38 kanons waaronder 26 twaalfponders. Het Britse schip verliet op 9 oktober 1799 de haven van Yarmouth aan de Engelse oostkust met bestemming Hamburg.

 

Aan boord bevonden zich duizenden kilo's goud en zilver om de ingestorte economie van de Hanzestad van de ondergang te redden. Want als Hamburg failliet ging, dreigde heel Europa te worden meegesleurd in de financiële crisis. Aan boord bevonden zich ook 270 notabelen.

 

In de nacht van 9 op 10 oktober 1799 verging de Lutine in een storm tussen Vlieland en Terschellingen nadat het op een zandbak was gelopen.


Na de scheepsramp werden er talloze pogingen ondernomen om de kostbare schat te bergen. Maar de lading werd slechts gedeeltelijk teruggevonden. Tot op de dag van vandaag ligt er nog steeds een grote hoeveelheid aan goud op de bodem van de Noordzee.

'Lutine, De spannendste Nederlandse goudjacht ooit' kwam mede tot stand door de inbreng van Jeroen ter Brugge, hoofd collecties van het Maritiem Museum Rotterdam en Dr. J.R. Bruijn, emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Deze nieuwe roman van auteur Martin Hendriksma is een persoonlijke zoektocht naar de meest geheimzinnige scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis. Martin Hendriksma dook in de geschiedenis en ontrafelde geheimen die tot nu toe onopgelost bleven.


De schrijver verrichtte voor dit boek drie jaar onderzoek in Britse en Nederlandse archieven. Bij de Bank of England, die het goud moest vrijgeven, ontdekte hij nooit eerder gevonden papieren over de lading van het schip, al ruim twee eeuwen bron van speculatie.

 

Zo vond hij voor het eerst een originele verkoopbon van het goud en zilver: ruim duizend kilo aan staven goud en een kleine vierduizend kilo aan staven zilver. Daarnaast waren er tienduizenden gouden en zilveren munten aan boord. De tegenwoordige waarde van de schat bedraagt zo'n 60 miljoen euro, waarvan in de loop der tijd twee derde werd geborgen.


Ook vond Hendriksma in de Britse National Archives nieuwe documenten over de enige overlevende van de ramp: de uiteindelijk mysterieus verdwenen matroos John Rogers.
De auteur vond ook nog nieuw bewijs van de oorzaak van de stranding van het fregat.

Het verhaal van Lutine is opgeschreven als een spannende zoektocht. In het boek vind je gepubliceerde persoonlijke documenten van bemanningsleden en passagiers. Het verhaal wordt verder aangevuld met getuigenissen van de talloze bergingspogingen die op het wrak zijn verricht en die soms wekenlang de voorpagina's van de kranten haalden.

 

De auteur sprak hiervoor met nazaten van diverse bergers, wier inspanningen grote consequenties hadden voor hun persoonlijk leven.Ook de laatste Lutine-berger, de Harlinger tandarts Ane Duijf, die tot oktober 2010 met zijn team Caranan twintig jaar onderzoek op het wrak deed en er daarna het zwijgen toe deed, komt in dit boek voor het eerst uitgebreid aan boord.

Dit fantastische boek is een stukje geschiedenis over de meest mysterieuze scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis. Na de Titanic is de Lutine het bekendste scheepswrak ter wereld. Het boek houde je in de ban vanaf de eerst bladzijde tot het einde.


Martin Hendriksma (Sneek,1966) is schrijver en journalist. Hij publiceerde reportages en interviews in onder meer 'De Groene Amsterdammer', 'De Volkskrant', 'NRC Handelsblad', 'Het Parool', 'Elsevier', 'Binnenlands Bestuur' en 'Haarlems Dagblad'. Hij was hoofdredacteur van de Amsterdamse 'Uitkrant'.


In 2008 debuteerde Martin met de roman 'Familievlees', die op de longlist stond van de Libris Literatuurprijs 2009).

ISBN : 978 90 445 1907 5 - folioboek - Prijs: € 19,95 -  blz.317 - Uitgeverij: De Geus
e-boek ISBN : 978 90 445 1914 3 - Prijs 15,99€

Klik hier voor meer info