Recensie: Lara - Inez van Loon


Het verhaal begint met een proloog. In 1932 dwaalt een meisje met satijnen slippers rond in het Alexander paleis dat gelegen is in Tsarskoje Selo, Rusland. Ze mijmert over het verleden. Het meisje is grootvorstin Olga, de oudste dochter van de laatste tsaar: Nicolaas Romanov II en Alexandra Feodorvna.


Het Alexander paleis was hun vroegere woonplaats en hier bracht Olga het grootste deel van het jaar door. Na het gedwongen vertrek in 1918 van tsaar Nicolaas II is het Alexander paleis een museum geworden. Tsaar Nicolaas Romanov II en Alexandra hadden 4 dochters: Olga, Tatjana, Maria en Anastasia en een zoon Aleksei.


Plots wordt Olga opgeschrikt door een meisje dat binnenkomt.
Het is de dertienjarige Lara. Lara woont bij haar oom Ivan en tante Irina, die het niet breed hebben. Haar moeder is gestorven en omdat haar vader een rijke boer (een koelak) is, wat je niet mag zijn in Rusland, wordt hij veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid in een kamp ergens in Siberië.


 

Lara mist haar vader zeer erg. Gelukkig wordt ze goed opgevangen door haar oom en tante. Op school heeft ze heel goede resultaten en daarnaast helpt Lara ook haar tante met verstelwerk, waar ze heel goed in is. Tante Irina werkt ook in het Alexander paleis.


 

Omdat tante een ongelukje heeft gehad, mag Lara mee naar het paleis om haar te helpen.
Lara is in de wolken en vindt het leuk om in het paleis rond te lopen waar alles nog net hetzelfde is zoals de familie het heeft achtergelaten.
Lara gaat een kijkje nemen in het lila boudoir, waar gegiechel vandaan komt. Ze ziet niemand, maar vindt wel een satijnen slipper. Ze moet die van tante Irina gaan terugbrengen waar hij hoort.


Lara dwaalt door het paleis om de slipper terug te brengen en komt terecht in de slaapkamers van de dochters van de tsaar. Daar vindt ze het dagboek van Olga. Lara raakt gefascineerd door de tsarenfamilie en wil zoveel mogelijk informatie bijeenzoeken.

 

Maar doordat ze een boerendochter is moet ze opletten met wat ze zegt en doet. Lara haar leven krijgt een andere wending wanneer ze door omstandigheden haar school niet kan afmaken. Gelukkig kan ze nog rekenen op Boris...

'Lara' is een roman geschreven door Inez Van Loon. Het boek vertelt het verhaal over twee meisjes, Lara, een koelakdochter en grootvorstin Olga. Alhoewel ze beiden in verschillende tijdsperioden leefden en een verschillende achtergrond hebben, ontdek je dat de twee meisjes veel gelijkenissen en dezelfde dromen hebben.


De auteur heeft de verhalen van de twee meisjes mooi in elkaar verweven. Enerzijds de geschiedenis van de laatste tsarenfamilie en anderzijds het verhaal over een koelakdochter met vele dromen.


Doordat Inez het verhaal van Olga door Lara laat vertellen via het dagboek, wat een zeer goede zet van de auteur is, wordt het een waar sprookje. Als lezer raak je gefascineerd door de geschiedenis van de laatste tsarenfamilie en hoe de mensen leefden na de revolutie in Rusland.
Ook interessant is de verklarende woordenlijst achteraan in het boek.

Laat je meeslepen met dit waargebeurd verhaal over twee meisjes in het ijskoude Rusland. Een ontroerende verhaal dat je zeker moet gelezen hebben!
Het boek is geschikt voor lezers vanaf 12 jaar.


ISBN: 978 90 448 1798 0 - Gebonden - 324 blz. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Clavis

Klik hier voor meer info